Mój mąż uwielbia gołąbki, ale jest zabiegany i często poza domem. To jest mój sposób na szybki obiad ala gołąbki. Potrawka jest idealna do pieczywa, ryżu i ziemniaków
Składniki:
- 2 główki młodej kapusty
- około 250 g boczku wędzonego
- pęto kiełbasy
- 2 duże cebule
- pęczek lubczyku lub innego ulubionego zioła
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i dusimy pod przykryciem ze szklanką wody, aż zmięknie. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę.
Następnie zawartość patelni przekładamy do kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekany lubczyk. Kapustę z mięsem podlewamy około dwoma szklankami wody i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.m całość mieszamy i zagotowujemy.
Gorącą potrawkę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gołąbki gołąbki na obiad młoda kapusta obiad potrawka gołąbkowa potrawka gołąbkowa do słoików przetwory
Witam.Fajny pomysł.A jak długo można przechowywać?
OdpowiedzUsuńja przechowuję do tygodnia czasu, ale ile może stać dłużej to nie wiem :)
UsuńSuper pomysł :) Nawet można zabrać ze sobą na wakacje? :)
OdpowiedzUsuńoczywiście
UsuńAle na wakacje to raczej po trzykrotnej pasteryzacji.
OdpowiedzUsuńzależy za ile od przygotowania jedziemy na te wakacie i czy mamy możliwość trzymania słoików w lodówce. Oczywiście jeżeli słoiki zamierzamy trzymać długi okres czasu to zamknięcie na gorąco i przechowywanie w lodówce nie wystarczy, ale jeżeli ma to być kilka dni to nie ma problemu
UsuńNo właśnie, a co z jadem kiełbasianym?
OdpowiedzUsuńZ cebulką to raczej długo się nie utrzyma, nawet po zagotowaniu
OdpowiedzUsuńPasteryzacja i problem z głowy.
Usuńdzis na rynku byly mlode kapusty, glowki wazyly miedzy 320 gram do ponad 3kg. Jakiej wagi sa pani glowki w przepisie. i jak duze pęto kiełbasy. duze glowki cebuli to juz znajde, sa takie po pol 350gr. TIA
OdpowiedzUsuń