Rabarbarek Babci Stasi

Rabarbarek z przepisu Babci Stasi to rewelacyjne ciasto z prostych składników, które zawsze się udaje i każdemu smakuje

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

ciasto:
  • około 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 4 duże łyżki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 40 g drożdży
polewa:
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao
dodatkowo:
  • około 650 g rabarbaru
  • opcjonalnie 1 budyń śmietankowy




Przygotowanie:

Śmietanę lekko podgrzewamy, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Przesianą mąkę mieszamy z cukrami, dodajemy masło i żółtka. Całość siekamy nożem, Następnie dodajemy zaczyn ze śmietany i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do lekkiego podrośnięcia. W tym czasie rabarbar kroimy w kostkę, jeżeli jest wyjątkowo soczysty dodajemy budyń śmietankowy i mieszamy.



Ciasto dzielimy na dwie części. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, tak aby ciasto wychodziło na boki tworząc "korytko". Wykładamy rabarbar. 



Drugą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na rabarbarze. Wierzchnie ciasto delikatnie łączymy po bokach z dolnym ciastem. Wierzch nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min. Upieczone studzimy. 



W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i wodą. Wsypujemy mleko w proszku i kakao oraz energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Ciepłą polewę wykładamy ciasto.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!