Rabarbarek z przepisu Babci Stasi to rewelacyjne ciasto z prostych składników, które zawsze się udaje i każdemu smakuje
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
ciasto:
- około 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 4 duże łyżki śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 40 g drożdży
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka w proszku
- 3 łyżki kakao
- około 650 g rabarbaru
- opcjonalnie 1 budyń śmietankowy
Śmietanę lekko podgrzewamy, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Przesianą mąkę mieszamy z cukrami, dodajemy masło i żółtka. Całość siekamy nożem, Następnie dodajemy zaczyn ze śmietany i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do lekkiego podrośnięcia. W tym czasie rabarbar kroimy w kostkę, jeżeli jest wyjątkowo soczysty dodajemy budyń śmietankowy i mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, tak aby ciasto wychodziło na boki tworząc "korytko". Wykładamy rabarbar.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na rabarbarze. Wierzchnie ciasto delikatnie łączymy po bokach z dolnym ciastem. Wierzch nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min. Upieczone studzimy.
W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i wodą. Wsypujemy mleko w proszku i kakao oraz energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Ciepłą polewę wykładamy ciasto.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto drożdżowe ciasto drożdżowe z rabarbarem ciasto krucho drożdżowe ciasto z rabarbarem drożdżowe ciasto z rabarbarem rabarbar rabarbarek babci Stasi