Gofry, śmietanka i truskawki - to klucz prostego deseru. Z powodzeniem poradzą sobie z nim nawet osoby mało obyte w kuchni
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 12 gofrów (ilość zależy od ich wielkości)
- 650 ml śmietanki 30%
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
- 3 galaretki truskawkowe + 700 ml wrzątku
- 700 g truskawek
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Do sztywnej śmietanki dodajemy jogurt i ciągle ubijając wlewamy małym strumieniem zimną żelatynę. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy gofry i wykładamy masę śmietanową. Ciasto odstawiamy do stężenia.
W międzyczasie truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na ćwiartki. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy we wrzątku. Następnie na warstwie śmietanowej układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.
Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasta na gofrach ciasto bez pieczenia ciasto gofrowe ciasto truskawkowe ciasto z truskawkami ciasto z truskawkami bez pieczenia gofry masa śmietanowa truskawki z goframi