Ciasto na gofrach z truskawkami, czyli to się nie może nie udać

Gofry, śmietanka i truskawki - to klucz prostego deseru. Z powodzeniem poradzą sobie z nim nawet osoby mało obyte w kuchni

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 12 gofrów (ilość zależy od ich wielkości)
  • 650 ml śmietanki 30%
  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
  • 3 galaretki truskawkowe + 700 ml wrzątku
  • 700 g truskawek




Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Do sztywnej śmietanki dodajemy jogurt i ciągle ubijając wlewamy małym strumieniem zimną żelatynę. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy gofry i wykładamy masę śmietanową. Ciasto odstawiamy do stężenia.



W międzyczasie truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na ćwiartki. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy we wrzątku. Następnie na warstwie śmietanowej układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.



Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!