Dżem truskawkowy - 100% owoców, bez cukru

Dżem truskawkowy 100% owoców, bez dodatku cukru, lepszy niż ten ze sklepowych półek. Zimą znakomicie sprawdzi się na kanapki, do ciast i deserów

Ilość: 3 słoiki (300 ml)

Składniki:
  • 1 i 1/2 kg truskawek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny




Przygotowanie:

Umyte i pozbawione szypułek truskawki przekładamy do garnka, wlewamy sok z cytryny i stawiamy na gazie. Gdy truskawki zaczną się gotować, zmniejszamy ogień, aby owoce delikatnie bulgotały. Mieszamy od czasu do czasu. Dżem gotujemy tak długo, aż uzyskamy pożądaną przez nas konsystencję, mi to zajęło około 2 godz. Gotowy przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy brzegi i zakręcamy. Następnie pasteryzujemy około 15 min.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Pewnie bardzo kwaśny ten dzem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aż tak bardzo kwaśny nie jest, ale super sprawdza się w ciastach

      Usuń
  2. wreszcie cos bez cukru na pewno będzie pyszny tylko boję się czy można go trzymać dłużej nie zepsuje sie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak jest długo gotowany to nic nie powinno się dziać, ja zawsze robię kilka słoików i do zimy stoją spokojnie

      Usuń
  3. Zdecydowanie podpisuję się pod Twoim przepisem Ja dodaję też sok z cytryny i pektyny. Niby dodatkowa inwestycja, a super konsystencję nadaje. Tu link do mojego, możesz zajrzeć z ciekawości ;-) https://bezcukru.pl/dzem-z-borowki-amerykanskiej-bez-cukru-przepis/

    OdpowiedzUsuń
  4. Po gotowaniu przez dwie lub trzy godz , gdzie mamy witaminy . Ja wole gotować krócej dodać pektynę i mieć całe owoce w dżemie

    OdpowiedzUsuń