Dżem truskawkowy 100% owoców, bez dodatku cukru, lepszy niż ten ze sklepowych półek. Zimą znakomicie sprawdzi się na kanapki, do ciast i deserów
Ilość: 3 słoiki (300 ml)
Składniki:
- 1 i 1/2 kg truskawek
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Przygotowanie:
Umyte i pozbawione szypułek truskawki przekładamy do garnka, wlewamy sok z cytryny i stawiamy na gazie. Gdy truskawki zaczną się gotować, zmniejszamy ogień, aby owoce delikatnie bulgotały. Mieszamy od czasu do czasu. Dżem gotujemy tak długo, aż uzyskamy pożądaną przez nas konsystencję, mi to zajęło około 2 godz. Gotowy przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy brzegi i zakręcamy. Następnie pasteryzujemy około 15 min.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
dżem bez cukru dżem truskawkowy dżem truskawkowy 100% owoców bez cukru dżem z truskawek przetwory przetwory z truskawek truskawki
Pewnie bardzo kwaśny ten dzem
OdpowiedzUsuńaż tak bardzo kwaśny nie jest, ale super sprawdza się w ciastach
Usuńzupa mi wychodzi nie dżem
OdpowiedzUsuńbo gotujemy tak długo, aż odparuje sok
Usuńwreszcie cos bez cukru na pewno będzie pyszny tylko boję się czy można go trzymać dłużej nie zepsuje sie
OdpowiedzUsuńjak jest długo gotowany to nic nie powinno się dziać, ja zawsze robię kilka słoików i do zimy stoją spokojnie
UsuńZdecydowanie podpisuję się pod Twoim przepisem Ja dodaję też sok z cytryny i pektyny. Niby dodatkowa inwestycja, a super konsystencję nadaje. Tu link do mojego, możesz zajrzeć z ciekawości ;-) https://bezcukru.pl/dzem-z-borowki-amerykanskiej-bez-cukru-przepis/
OdpowiedzUsuńPo gotowaniu przez dwie lub trzy godz , gdzie mamy witaminy . Ja wole gotować krócej dodać pektynę i mieć całe owoce w dżemie
OdpowiedzUsuń👍
Usuń