Wyjątkowo prosty przepis na pyszne mięso z warzywami. Tak przygotowana karkówka jest jedną z lepszych jakie jadłam
Składniki:
- około 700 g karkówki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- mały słoik ogórków konserwowych
- około 200 g pieczarek
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki koncentratu
- 1/2 szklanki ketchupu pikantnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mięso obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, a ogórki w grube, krótkie słupki. Do warzyw dodajemy obsmażone mięso i mieszamy. Do miski wlewamy wodę, dodajemy musztardę, koncentrat, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier. Mieszamy i sosem zalewamy karkówkę z warzywami.
Pieczemy w 180 st. pod przykryciem przez około 1 godz. 30 min.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
karkówka karkówka na obiad karkówka po zbójnicku karkówka w warzywach karkówka z warzywami obiad
Wygląda smacznie! Ciekaw jestem tego sosu... Chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńPyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Co prawda zapominiałam o ogórkach, ale i tak wyszło super.
OdpowiedzUsuńCzy można by karkówkę zastąpić wołowiną lub innym mięsem mniej tłustym ?
OdpowiedzUsuńZ czym podawać i z jaką surówką
OdpowiedzUsuńZ ziemniakami, ryżem, kasza jak kto woli i ulubiona surówką
UsuńPuchota ,będę robić :)
OdpowiedzUsuńRobiłam na święta
OdpowiedzUsuńPyszne polecam
Czy może być papryka konserwowa?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńCzy jeżeli zamiast zapiekać całość w piekarniku, dusiłabym na małym ogniu w garnku na kuchence taż by wyszło?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak
UsuńFunkcja grzania góra dół czy termoobieg? I czy przykrywać do pieczenia czy odkryte?
OdpowiedzUsuńgóra - dół, pod przykryciem, tak jak w przepisie
UsuńPiekarnik góra dół?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńA można smażyć karkówkę w plastrach ?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńRobię w szybkowarze ok 30 min i gotowe. Bardzo pyszne danie. Polecam
OdpowiedzUsuń