Ogórki po koreańsku, które są gotowe w zaledwie 15 minut. Idealnie pasują do dań z grilla
Ilość: 1 słoik (750 ml)
Składniki:
- 5 dużych ogórków
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml wody
- 3 łyżki octu 10%
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki maggi
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
Ogórki myjemy i kroimy w grube plasterki, a cebulę w kostkę. Warzywa wrzucamy na durszlak, a pod nim stawiamy miskę. Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy, aż puszczą sok. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Wodę mieszamy z olejem, octem, maggi, cukrem, pieprzem, papryką ostrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ogórki przekładamy do słoika, bez powstałego soku i zalewamy zalewą. Tak przygotowane ogórki są gotowe do jedzenia. Przechowujemy w lodówce nawet do kilku dni.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki bez pasteryzacji ogórki gotowe w 15 minut ogórki i cukinia ogórki po koreańsku przetwory przetwory z ogórków sałatka ogórkowa sałatki
Zrobiłam i jestem ciekawa smaku... Ale póki co mam pytania, bo robiłam wg własnego uznania. Czy składniki do zalewy podgrzewamy? Jeśli nie to czy woda ma być gorąca? Po jakim czasie można otworzyć słoik?
OdpowiedzUsuńnie podgrzewamy, wodę dajemy zimną. Ogórki są gotowe od razu do jedzenia, ale najlepiej smakują jak trochę się przegryzą i postoją
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź. Słoiczek otwarty i... Są genialne! Super dodatek do wszystkiego - do kanapki, do grilla, obiadu..
UsuńCzy można zapasteryzowac na zimę
OdpowiedzUsuńNie próbowałam ich pasteryzować, zawsze robię na bieżąco
UsuńMożna
UsuńOgórki gruntowe czy te dlugie
OdpowiedzUsuńGruntowe
Usuńrobiłem gruntowe i szklarniowe , oba typy pasuja ...
UsuńMaggi do koreańskiej kuchni...proszę nie.
OdpowiedzUsuńRyba po grecku... Proszę nie
UsuńFasolka po bretońsku... Proszę nie
:)
To że w nazwie jest po jakiemuś nic jeszcze nie znaczy.
Ważne że jest dobre
Zamień na jasny sos sojowy
UsuńCo tutaj jest koreańskiego w tym przepisie? Żadnych odniesień do podstaw kuchni koreańskiej. Maggi? 😁 Usuń ten wpis, bo włos się jeży na głowie już przy czytaniu.
OdpowiedzUsuńDokładnie. Czy to kuchnia koreańska czy polska, Maggi tragedia.
Usuń