Mój mąż uwielbia maggi dlatego postanowiłam tą sklepową zamienić na domową i naturalną przyprawę. Pasta lubczykowa jest intensywna w smaku, znakomicie sprawdza się do zup i sosów
Składniki:
- 120 g liści lubczyku
- 2 łyżeczki soli
- 5 łyżek oleju + 1/2 łyżeczki oleju do każdego słoiczka na górę
Przygotowanie:
Liście lubczyku pozbawione grubych łodyg kroimy i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy sól i olej. Blendujemy na pastę. Następnie przekładamy do słoiczków i na górę każdego dajemy po pół łyżeczki oleju.
Słoiki z pastą zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Pasta z lubczyku idealnie pasuje do zup i sosów. Grube łodygi lubczyku możemy zamrozić i dodawać do dań podczas gotowania.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowe maggi lubczyk magii pasta z lubczyku przetwory przetwory z lubczyku
Czy można spasteryzowac
OdpowiedzUsuńPewnie tak, ale sama nie próbowałam, zawsze przechowuje w lodówce
UsuńBezpieczniej pasteryzować, zwłaszcza jeśli miałoby to stać długo. Dodatek oleju wprowadza nieznaczne (ale jednak) ryzyko, że w takim słoiczku (zasadniczo z wolna fermentującym, bo mamy wsad, sól i wodę) rozwinie się jad kiełbasiany - kwestia wypadkowego pH
UsuńJak długo można taką pastę przechowywać w lodówce?
OdpowiedzUsuńW lodówce do kilku miesięcy
UsuńA zapasteryzwac nie można?
OdpowiedzUsuńnigdy nie pasteryzuję, można spróbować
UsuńJa krótko pasteryzuje gdy chcę przechowywać nawet kilka miesięcy np.do nowego lubczyku na wiosnę..Przecież to i tak się dodając dopotraw
UsuńJak długo Państwo pasteryzujecie ten lubczyk w słoiczkach?
UsuńA ja mrozem w małych kartkach do lodu
OdpowiedzUsuń