Pasta z lubczyku - maggi bez chemii i konserwantów

Mój mąż uwielbia maggi dlatego postanowiłam tą sklepową zamienić na domową i naturalną przyprawę. Pasta lubczykowa jest intensywna w smaku, znakomicie sprawdza się do zup i sosów

Ilość: 6 słoików (40 ml)

Składniki:
  • 120 g liści lubczyku
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju + 1/2 łyżeczki oleju do każdego słoiczka na górę



Przygotowanie:

Liście lubczyku pozbawione grubych łodyg kroimy i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy sól i olej. Blendujemy na pastę. Następnie przekładamy do słoiczków i na górę każdego dajemy po pół łyżeczki oleju.



Słoiki z pastą zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Pasta z lubczyku idealnie pasuje do zup i sosów. Grube łodygi lubczyku możemy zamrozić i dodawać do dań podczas gotowania.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Czy można spasteryzowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak, ale sama nie próbowałam, zawsze przechowuje w lodówce

      Usuń
    2. Bezpieczniej pasteryzować, zwłaszcza jeśli miałoby to stać długo. Dodatek oleju wprowadza nieznaczne (ale jednak) ryzyko, że w takim słoiczku (zasadniczo z wolna fermentującym, bo mamy wsad, sól i wodę) rozwinie się jad kiełbasiany - kwestia wypadkowego pH

      Usuń
  2. Jak długo można taką pastę przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  3. A zapasteryzwac nie można?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie pasteryzuję, można spróbować

      Usuń
    2. Ja krótko pasteryzuje gdy chcę przechowywać nawet kilka miesięcy np.do nowego lubczyku na wiosnę..Przecież to i tak się dodając dopotraw

      Usuń
    3. Jak długo Państwo pasteryzujecie ten lubczyk w słoiczkach?

      Usuń
  4. A ja mrozem w małych kartkach do lodu

    OdpowiedzUsuń