Truskawki w cukrze do słoików - przepis ze starego zeszytu

Recepturę na truskawki w cukrze mam z przepiśnika Babci. Jest to jeden z lepszych przetworów w naszej spiżarni, którego co roku nie może zabraknąć

Ilość: 3 słoiki (500 ml)

Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 250 g cukru




Przygotowanie:

Umyte i pozbawione szypułek truskawki przesypujemy partiami cukrem. Owoce odstawiamy pod przykryciem na 12 godz., aż puszczą sok.



Po tym czasie truskawki przekładamy do słoików i zalewamy powstałym sokiem. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy na wolnym ogniu około 20 min. Tak przygotowane truskawki możemy wykorzystać na kompot, do ciasta czy lodów.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!