Recepturę na truskawki w cukrze mam z przepiśnika Babci. Jest to jeden z lepszych przetworów w naszej spiżarni, którego co roku nie może zabraknąć
Ilość: 3 słoiki (500 ml)
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 250 g cukru
Przygotowanie:
Umyte i pozbawione szypułek truskawki przesypujemy partiami cukrem. Owoce odstawiamy pod przykryciem na 12 godz., aż puszczą sok.
Po tym czasie truskawki przekładamy do słoików i zalewamy powstałym sokiem. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy na wolnym ogniu około 20 min. Tak przygotowane truskawki możemy wykorzystać na kompot, do ciasta czy lodów.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
przetwory przetwory z truskawek truskawki truskawki w cukrze truskawki w cukrze do słoików truskawki w syropie