Ciasto Adam i Ewa

Przepis znalazłam w starych gazetach i od razu przypadł mi do gustu. To ciasto należy do tych cieszących się popularnością na każdej imprezie

Wielkość formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
masa pomarańczowa:
  • 2 puszki mandarynek w syropie (po 312 g)
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 budynie waniliowe (po 40 g)

masa śmietanowa:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
  • 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • około 50 g herbatników maślanych
  • około 50 g herbatników kakaowych


Przygotowanie:



Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.



Mandarynki odsączamy na sitku i układamy na biszkopcie. Do syropu z mandarynek wlewamy 1 szklankę soku pomarańczowego i zagotowujemy. Pozostały sok mieszamy z proszkiem budyniowym. Mieszaninę wlewamy na gotujący się syrop z sokiem i mieszamy do momentu zgęstnięcia. Gorący budyń wykładamy na ułożone mandarynki i odstawiamy do wystygnięcia.



Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie miksując malutkim strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na zimną masę budyniową. Na wierzchu układamy herbatniki maślane i kakaowe tworząc szachownicę.



Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy: