Przepis wymyśliłam na poczekaniu z tego co znalazłam w domu. Ciasto okazało się przepyszne, wymagało niewielu składników i kilku minut przygotowania
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 1/2 szklanki cukru
- 3 budynie śmietankowe (po 40 g)
- 200 ml mleka
- około 400 g podłużnych biszkoptów
- 200 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Mleko mieszamy z proszkiem budyniowym. Wydrylowane wiśnie zagotowujemy z cukrem. Do gotujących się owoców wlewamy mleko i mieszamy, aż powstanie budyń. Na spodzie formy włożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty i wykładamy gorącą masę wiśniową.
Masę przykrywamy biszkoptami. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy biszkopty.
Ciasto odstawiamy, aż wystygnie i biszkopty zmiękną.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopty ciasta ciasto alladynka ciasto bez pieczenia ciasto bez pieczenia z wiśniami ciasto wiśniowe ciasto z wiśniami wiśnie
Wygląda smacznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam pytanie (może głupie 😉) jak inaczej pozbyć się pestek jeżeli nie mam drylownicy?
OdpowiedzUsuńmozna wisnie klasc na otworze butelki i slomka albo patyczkiem przebijac wisnie,Pestka wpadnie do butelki ,wisnia bedzie gotowa.Pozdrawiam.
Usuńbez drylownicy to palcami, u mnie nie sprawdził się patent z butelką, za długo czasu to zajmowało :)
UsuńAgrafką da się zrobić
UsuńSuper ciasto. Ja dryluję ręcznie, na szczęście nie są to wielkie ilości ;)
OdpowiedzUsuńMasa zbyt zbita. Ja bym dała mniej budyniu. Pierwszy raz robiła, i nie wrócę do tego przepisu
OdpowiedzUsuńmoże wiśnie były mało soczyste? u mnie odpowiednia ilość budyniu była
Usuńa próbował ktoś innych owoców zamiast wiśni?
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, ale wyszło za słodkie. Budyń powinien być bez cukru.
OdpowiedzUsuńno oczywiście, że bez cukru, przecież dodawany jest cukier osobno
Usuń