Sprawdzony sposób na świeży koperek zimą, ten patent wykorzystuję od lat
Ilość: 2 słoiki (750 ml)
Składniki:
- 10 dużych pęczków koperku
- około 500 g soli
Przygotowanie:
Koperek płuczemy, osuszamy i pozbywamy się grubych łodyg. Następnie drobno siekamy.
W słoiku układamy warstwami koperek. Każdą warstwę lekko ugniatamy i przysypujemy solą. Bardzo ważne, aby jako pierwszą i ostatnią warstwą w słoiku była warstwa soli. Tak przygotowany koperek w lodówce możemy przechowywać nawet rok. Koperek wykorzystujemy do do zup i sosów. Należy pamiętać, że jest on solony, dlatego potrawy najlepiej dosalać po dodaniu koperku.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
koper koperek koperek do słoików koperek na zimę koperek solony przetwory przetwory z koperku
Bardzo cenne rady! Chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńI to naprawdę działa? Rewelacyjnie prosty sposób! Muszę konieczne przetestować! Dzięki za poradę:)
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować ten sposób. Czy potem po użyciu cześci koperku trzeba zasypac solą w słoiku żeby znowu ostatnią warstwą była sól?
OdpowiedzUsuńNie, później nic już nie trzeba dosypywać
UsuńA nie lepiej zamrozić? Mrożony smakuje jak swieży i nie trzeba dodawać soli
OdpowiedzUsuńoczywiście lepszy mrożony, ale jak się nie ma miejsca w zamrażarce to ten patent jest dla mnie lepszy niż suszony :)
UsuńJa zdecydowanie polecam koperek mrożony w małych słoiczkach
Usuńsól koperkową muszę zrobić :-) - mam już sól kurdybankową, a jeszcze planuję sól różaną, bzową ( lilakową) i fiołkową, i może jaśminową - czemu nie :-)
OdpowiedzUsuń