Jak przechowywać koperek - sposób na świeży koperek zimą

Sprawdzony sposób na świeży koperek zimą, ten patent wykorzystuję od lat

Ilość: 2 słoiki (750 ml)

Składniki:
  • 10 dużych pęczków koperku
  • około 500 g soli



Przygotowanie:

Koperek płuczemy, osuszamy i pozbywamy się grubych łodyg. Następnie drobno siekamy.



W słoiku układamy warstwami koperek. Każdą warstwę lekko ugniatamy i przysypujemy solą. Bardzo ważne, aby jako pierwszą i ostatnią warstwą w słoiku była warstwa soli. Tak przygotowany koperek w lodówce możemy przechowywać nawet rok. Koperek wykorzystujemy do do zup i sosów. Należy pamiętać, że jest on solony, dlatego potrawy najlepiej dosalać po dodaniu koperku.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Bardzo cenne rady! Chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. I to naprawdę działa? Rewelacyjnie prosty sposób! Muszę konieczne przetestować! Dzięki za poradę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze wypróbować ten sposób. Czy potem po użyciu cześci koperku trzeba zasypac solą w słoiku żeby znowu ostatnią warstwą była sól?

    OdpowiedzUsuń
  4. A nie lepiej zamrozić? Mrożony smakuje jak swieży i nie trzeba dodawać soli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście lepszy mrożony, ale jak się nie ma miejsca w zamrażarce to ten patent jest dla mnie lepszy niż suszony :)

      Usuń
    2. Ja zdecydowanie polecam koperek mrożony w małych słoiczkach

      Usuń
  5. sól koperkową muszę zrobić :-) - mam już sól kurdybankową, a jeszcze planuję sól różaną, bzową ( lilakową) i fiołkową, i może jaśminową - czemu nie :-)

    OdpowiedzUsuń