Mój patent na marynowane pomidory w godzinę, bez pasteryzacji i długiego oczekiwania. Znakomicie pasują do mięs z grilla i jako dodatek do obiadu
Ilość: 3 słoiki (750 ml)
Składniki:
- około 1 kg twardych pomidorów
- 2 cebule
- 150 ml oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w piórka. Olej, zioła prowansalskie, sól, sok z cytryny i miód mieszamy.
Do słoików nakładamy na zmianę pomidory z cebulą i zalewamy przygotowaną zalewą. Zakręcamy i obracamy słoikami, aby pomidory i cebula pokryły się zalewa. Nie trzęsiemy mocno słoikami, bo pomidory się rozwalą. Pomidory odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby się przegryzły.
Smacznego!
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula marynowane pomidory pomidory pomidory bez pasteryzacji przetwory przetwory z pomidorów sałatka z pomidorów
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSuper, że tak szybko można je zrobić ;)
OdpowiedzUsuńBo to zwykła salatka zalana olejem. Do marynaty to daleko, długo nie postoi
Usuńto nie są pomidory, które maja długo stać, to jest przepis na pomidory do jedzenia na bieżąco, w lodówce postoją kilka dni
UsuńIle one tak moga stac ?? Miesiac ,dwa ?
OdpowiedzUsuńto są ogórki do jedzenia na bieżąco, postoją kilka dni
UsuńIle m9ga stać i czy można 9brac ze skóry
OdpowiedzUsuńKilka dni, oczywiście można obrać, ale nie wiem czy się nie będą za bardzo rozwalać
Usuń