Ilość: 6 słoików (1 litr)
Składniki:
- 4 kg wiśni z pestkami
- 2 kg cukru
- 2 l wody
Przygotowanie:
Umyte wiśnie wsypujemy do słoików. W międzyczasie zagotowujemy wodę z cukrem. Ilość cukru zależy od własnych preferencji i kwaśności owoców.
Następnie wiśnie zalewamy gorącym syropem i zakręcamy. Słoiki ustawiamy w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Nalewamy wody o temperaturze zbliżonej do zawartości słoików (do wysokości 3/4 słoika). Zagotowujemy i pasteryzujemy około 15 minut. Następnie wyjmujemy z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy, aż do wystudzenia. Tak przygotowane wiśnie przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w spiżarni lub piwnicy.
Następnie wiśnie zalewamy gorącym syropem i zakręcamy. Słoiki ustawiamy w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Nalewamy wody o temperaturze zbliżonej do zawartości słoików (do wysokości 3/4 słoika). Zagotowujemy i pasteryzujemy około 15 minut. Następnie wyjmujemy z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy, aż do wystudzenia. Tak przygotowane wiśnie przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w spiżarni lub piwnicy.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kompot wiśniowy kompot z wiśni kompot z wiśni do słoików kompot z wiśni na zimę przetwory z wiśni wiśnie
W zimę do herbatki będzie smakował idealnie :)
OdpowiedzUsuńZ wiśni najlepszy kompot na zimę...
OdpowiedzUsuńZ pestkami to trucizna
UsuńUwielbiam kompot z wiśni, właśnie robimy.
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię ipotrzebowałam przepisu.
OdpowiedzUsuń