Niezawodny przepis na dżem z wiśni wg Mamy - robię go co roku i mam pewność że się nie popsuję
Ilość: 8 słoiczków 350 ml
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- 2 kg wydrylowanych wiśni
- 1 kg cukru
- 2 żelfixy 2:1 (jeżeli wolimy mniej słodką konfiturę wówczas dajemy żelfix 3:1 i mniej cukru)
- sok z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Umyte wiśnie drylujemy i wsypujemy do garnka również wlewamy sok, który wytrącił się podczas drylowania. Następnie dodajemy żelfix, dokładnie mieszamy z owocami i zagotowujemy (ciągle mieszamy, aby się nie przypaliło). Potem wsypujemy cukier i ponownie gotujemy ok. 3-5 min. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny (według uznania). Po zdjęciu z ognia przez kilka sekund konfiturę dalej mieszamy, aby zanikła piana.
Gorącą wlewamy do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy i na 5 min układamy dnem do góry. Po tym czasie odwracamy (po dłuższym czasie stężeje i przyklei się do wieczka). Konfitura doskonale się przechowuje i nie trzeba jej pasteryzować.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
dżem wiśniowy dżem z wiśni konfitura z wiśni przetwory przetwory z wiśni wiśnie
Wygląda bardzo apetycznie. Odkąd pojawiły się żelfixy, nie trzeba już gotować dżemu przez trzy dni. A świeżo zagotowane owoce są smaczniejsze od tych długo gotowanych i nie zapleśnieją.
OdpowiedzUsuńwygląda jak kompot a na dnie słoika nie jest sok ?
Usuńnie to galaretka
UsuńTeż tak robię, dżem jest pachnący i bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńAmeryki nie odkryliście, zawsze tak robię dżemy i nie ma w tym żadnej filozofii. Benek.
OdpowiedzUsuńDżem bardzo smaczny, ale z połową cukru. Szybki w przygotowaniu. Dodatek cytryny trafiony idealnie
OdpowiedzUsuń