Mało kłopotliwa metoda, w której sok robi się niemal sam. Wiśni nie trzeba drylować, wystarczy je tylko umyć
Składniki:
- 2 i 1/2 kg wiśni
- 1 i 1/2 kg cukru
Przygotowanie:
Wiśnie płuczemy i wsypujemy do górnej części sokownika. Do dolnej części wlewamy wodę i wstawiamy na ogień. Powstający sok spuszczamy przez wężyk. Do uzyskanego soku wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia. Ilość dodanego cukru zależy od kwaśności owoców. Sok rozlewamy do buteleczek, które pasteryzujemy kilka minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Łatwo, szybko i przyjemnie. Zimą będzie smakować najlepiej ;)
OdpowiedzUsuńWarto wykorzystywać "naturalne dary natury" i używać wiśni właśnie w taki sposób.
OdpowiedzUsuńW moim ogrodzie wiśnie to nr.1
Sok robiłem nieco innym sposobem, ale ten też na pewno wypróbuję.
2,5 kg wiśni i 1,5 kg cukru dvpa rośnie taki przepis to przestempstwo!
OdpowiedzUsuń