Co roku mrożę dużą porcję borówek, dzięki temu w zimie mam owoce, które smakują i wyglądają niemal jak prosto z krzaka. Tak przechowywane nie tracą witamin, a ja mogę je wykorzystać do ciast, koktajli, kompotów i deserów
Ilość: 4 woreczki (250 g)
Składniki:
- 1 kg borówki amerykańskiej
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Umyte i dobrze osuszone borówki dzielimy na cztery porcje. Każdą porcję nasypujemy do woreczka lub pojemnika i dodajemy po 1 łyżce cukru. Woreczkami delikatnie potrząsamy, aby owoce pokryły się cukrem. Woreczki z borówkami zawiązujemy i wkładamy do zamrażarki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
borówki borówki amerykańskie borówki na zimę mrożone borówki owoce mrożone przetwory przetwory z borówek
Mroziłam z cukrem leśne jagody. One z cukrem są takie inaczej zamarznięte.
OdpowiedzUsuńzawsze mroziłam same borówki, ale spróbuję z tym cukrem, może będą lepsze :)
OdpowiedzUsuńA ja w tym roku robię z jagód dżem, mrożone znudziły już mnie.
OdpowiedzUsuń