Sposób na borówki, żeby zimą były jak prosto z krzaka

Co roku mrożę dużą porcję borówek, dzięki temu w zimie mam owoce, które smakują i wyglądają niemal jak prosto z krzaka. Tak przechowywane nie tracą witamin, a ja mogę je wykorzystać do ciast, koktajli, kompotów i deserów

Ilość: 4 woreczki (250 g)

Składniki:
  • 1 kg borówki amerykańskiej
  • 4 łyżki cukru




Przygotowanie:

Umyte i dobrze osuszone borówki dzielimy na cztery porcje. Każdą porcję nasypujemy do woreczka lub pojemnika i dodajemy po 1 łyżce cukru. Woreczkami delikatnie potrząsamy, aby owoce pokryły się cukrem. Woreczki z borówkami zawiązujemy i wkładamy do zamrażarki.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Mroziłam z cukrem leśne jagody. One z cukrem są takie inaczej zamarznięte.

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze mroziłam same borówki, ale spróbuję z tym cukrem, może będą lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja w tym roku robię z jagód dżem, mrożone znudziły już mnie.

    OdpowiedzUsuń