Wiśnie w syropie

Bezkonkurencyjny przepis na wiśnie w syropie, który zdradziła mi Mama. To obowiązkowa pozycja w naszej spiżarni

Ilość: 10 słoików (550 ml)

Składniki:
  • 4 kg wydrylowanych wiśni
  • 2 i 1/2 kg cukru


Przygotowanie:

Wydrylowane wiśnie partiami przysypujemy cukrem. Ilość dodanego cukru zależy od kwaśności owoców. Wiśnie odstawiamy na około 12 godz., aż puszczą sok.



Po tym czasie wiśnie razem z sokiem przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 min. Tak przygotowane wiśnie możemy wykorzystać na kompot, do ciast czy lodów.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Nieodłączny element każdego lata u mnie! Wiśnie w syropie w ogrodzie smakują najlepiej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepiej gotować sok 4 razy i zalewać wiśnie dopiero potem pasteryzować . Tylko ten czas bo to 4 dni

    OdpowiedzUsuń