Bezkonkurencyjny przepis na wiśnie w syropie, który zdradziła mi Mama. To obowiązkowa pozycja w naszej spiżarni
Ilość: 10 słoików (550 ml)
Składniki:
- 4 kg wydrylowanych wiśni
- 2 i 1/2 kg cukru
Przygotowanie:
Wydrylowane wiśnie partiami przysypujemy cukrem. Ilość dodanego cukru zależy od kwaśności owoców. Wiśnie odstawiamy na około 12 godz., aż puszczą sok.
Po tym czasie wiśnie razem z sokiem przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 min. Tak przygotowane wiśnie możemy wykorzystać na kompot, do ciast czy lodów.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kompot z wiśni przetwory przetwory z wiśni wiśnie wiśnie w syropie
Nieodłączny element każdego lata u mnie! Wiśnie w syropie w ogrodzie smakują najlepiej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Najlepiej gotować sok 4 razy i zalewać wiśnie dopiero potem pasteryzować . Tylko ten czas bo to 4 dni
OdpowiedzUsuń