Bardzo sobie cenię szybkie i sprawdzone przepisy, dlatego często sięgam po te ze starego zeszytu Mamy. Ostatnio przypomniałam sobie o cieście, które Mama robiła, kiedy w domu nie było nic słodkiego. Odnalazłam przepis i postanowiłam ciasto zrobić z sezonowymi owocami, akurat miałam śliwki. Ciasto na oranżadzie wyszło pulchne i wilgotne, takie jak Mamy
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka białej oranżady
- śliwki
Przygotowanie:
Całej jajka ubijamy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy część mąki, proszek do pieczenia, kolejną porcję mąki i olej. Następnie wsypujemy resztę mąki i wlewamy oranżadę. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy połówki śliwek skórką do dołu. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 50 minut.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto na oranżadzie ciasto ze śliwkami oranżada pulchne ciasto śliwki
Pycha zrobiłam z brzoskwiniami Polecam bardzo dobre ☺
OdpowiedzUsuńRobiła Pani z brzoskwiń z puszki
OdpowiedzUsuń