Ostatnio dostałam cukinię, postanowiłam ją zapakować w słoiki na zimę. Chciałam, żeby była inna niż dotychczas, więc zrobiłam ją w nowej odsłonie. Cukinia po indyjsku wychodzi smaczna, chrupka i aromatyczna. Tak przygotowane weki są tegorocznym odkryciem i z pewnością będę do tego przepisu wracać każdego lata
Ilość: 5 słoików (500 ml)
Składniki:
- około 1 i 1/2 kg cukinii (waga przed obraniem)
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki curry
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 5 łyżeczek gorczycy
Przygotowanie:
Smacznego!
Cukinię obieramy i wydrążamy gniazda nasienne, jeżeli jest młoda, nie musimy tego robić. Cukinię kroimy w kostkę i nakładamy do słoików. Do każdego słoika wsypujemy po łyżeczce gorczycy. Wodę, ocet, cukier, sól, curry, pieprz i paprykę zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy cukinię. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 - 15 min.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cukinia cukinia curry cukinia po indyjsku curry ogórki i cukinia przetwory przetwory z cukinii