Słodko - kwaśna sałatka, którą bardzo często Babcia robi jako dodatek do obiadu. Do jej przygotowania potrzeba jest tylko kapusta, a resztę składników z pewnością znajdziemy w domu. Można ją podawać na ciepło i na zimno
Składniki:
- 1/2 główki kapusty
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka octu 10%
- sól
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy cukier, smalec i sól do smaku. Kapustę dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Tak przygotowana kapusta najlepiej smakuje podawana na ciepło.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta kapusta do obiadu kapusta do obiadu na ciepło kapusta gotowana sałatka z kapusty sałatki
Ciekawy przepis, muszę zrobić do obiadu.
OdpowiedzUsuńKapustka palce lizać...
OdpowiedzUsuń