Bardzo lubię dania jednogarnkowe, gdzie wystarczy przygotować składniki, włożyć je do jednego naczynia, zapiec i obiad mamy gotowy. Takie swojskie obiady należą do moich ulubionych, a Mąż jak każdy facet lubi zjeść coś konkretnego. Dobra karkówka, ziemniaki, kilka prostych dodatków i do dzieła
Składniki:
- około 1 kg karkówki
- 1 czerwona papryka
- 250 g małych pieczarek
- 1 cebula
- 1/4 główki kapusty
- 8 ziemniaków
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- majeranek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Paprykę kroimy w dużą kostkę, pieczarki na połówki, ziemniaki w plasterki, a cebulę w piórka. Kapustę siekamy. Karkówkę kroimy w dużą kostkę. Mięso mieszamy z musztarda i ketchupem, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki, solimy i pieprzymy. Następnie dajemy kapustę.
Wykładamy mięso. Pieczarki, paprykę i cebulę mieszamy. Warzywa rozkładamy na mięsie. Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 2 godz. Około 15 min. przed końcem pieczenia mięso z warzywami odkrywamy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
danie jednogarnkowe karkówka karkówka na obiad karkówka pieczona karkówka z warzywami obiad obiad chłopski
Dziś na obiad zajadaliśmy. Bardzo smaczne danie. Na pewno jeszcze nie raz taka zapiekankę zrobię.
OdpowiedzUsuńCałkiem prosty przepis. A jak dobrze można się najeść...
OdpowiedzUsuń