Obiad chłopski z jednego naczynia

Bardzo lubię dania jednogarnkowe, gdzie wystarczy przygotować składniki, włożyć je do jednego naczynia, zapiec i obiad mamy gotowy. Takie swojskie obiady należą do moich ulubionych, a Mąż jak każdy facet lubi zjeść coś konkretnego. Dobra karkówka, ziemniaki, kilka prostych dodatków i do dzieła

Składniki:
  • około 1 kg karkówki
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/4 główki kapusty
  • 8 ziemniaków
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • majeranek
  • sól i pieprz




Przygotowanie:

Paprykę kroimy w dużą kostkę, pieczarki na połówki, ziemniaki w plasterki, a cebulę w piórka. Kapustę siekamy. Karkówkę kroimy w dużą kostkę. Mięso mieszamy z musztarda i ketchupem, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki, solimy i pieprzymy. Następnie dajemy kapustę.



Wykładamy mięso. Pieczarki, paprykę i cebulę mieszamy. Warzywa rozkładamy na mięsie. Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 2 godz. Około 15 min. przed końcem pieczenia mięso z warzywami odkrywamy.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Dziś na obiad zajadaliśmy. Bardzo smaczne danie. Na pewno jeszcze nie raz taka zapiekankę zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Całkiem prosty przepis. A jak dobrze można się najeść...

    OdpowiedzUsuń