Słoik ogórków po cygańsku dostałam od dalekiej znajomej. Kiedy je spróbowałam, od razu postanowiłam, że zrobię ich zapas na zimę. Zdobyłam przepis, zakupiłam potrzebne składniki i zabrałam się do pracy. Ogórki są lekko słodkie i nieznacznie octowe. Wykorzystuje je nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako składnik dań jednogarnkowych czy sosów
Ilość: 8 słoików (500 ml)
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 3 cebule
- 2 łyżki soli
- 500 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki octu 10%
Przygotowanie:
Umyte ogórki kroimy w słupki. Cebule kroimy w piórka. Warzywa zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aby puściły sok i zmiękły. Po tym czasie z ogórków odlewamy sok (nie wylewamy), dodajemy ocet, olej, miód i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
Następnie warzywa razem z sosem przekładamy do słoików. Jeżeli sosu jest za mało słoiki uzupełniamy pozostawionym sokiem z ogórków. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki do słoików ogórki i cukinia ogórki na zimę ogórki po cygańsku przetwory przetwory z ogórków
Wygląda bardzo smcznie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu. Dziękuję
OdpowiedzUsuńpyszne wlasnie robie 2 raz
OdpowiedzUsuń1/2 szklanki miodu
OdpowiedzUsuń1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki octu
Jak mam to rozumieć? W sensie po ile
Nie rozumiem co tutaj jest niejasnego... Pół szklanki miodu, pół szklanki oleju, ćwierć szklanki octu
UsuńPyta, bo mu się w 1 szklance nie zmieści... ;P
OdpowiedzUsuńZrobilam kilka sloiczkow i po okolo tygodniu od pasteryzacji wieczka wybrzuszylo i zaczol sie wydobywac gaz z nich, sycza i cieknie z nich. Po pasteryzacji jak wystygly to wieczka byly wciagniete. Wszystko zrobilam wedlug przepisu. Czy tak powinno byc?
OdpowiedzUsuńWszystkie sloiki sie tak zachowuja. Nie wiem dlaczego, a jestem raczej doswiadczona osoba w robieniu przetworow. Prosze o porade.
nie słoiki nie powinny buzować, coś musiało pójść nie tak, może za krótko pasteryzowane
UsuńNiestety mam podobny problem. Co prawda użyłam miodu lipowego a nie wielokwiatowego ale wszystko było zgodnie z przepisem
UsuńDobry wpis ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo mi te ogórki smakują. Dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne!
OdpowiedzUsuń