Ostatnio znalazłam przepis na słodko - kwaśną sałatkę, która bardzo przypadła do gustu całej rodzinie. Połączenie ogórków i marchewki w takim wydaniu pasuje do dań mięsnych, grilla czy kanapek z wędliną. Lubie ten przepis, bo sałatkę można zrobić na bieżąco, a jej większą ilość zapasteryzować
Ilość: 1 słoik (750 ml)
Składniki:
- 7 ogórków gruntowych
- 2 marchewki
- 1 łyżka soli
- 200 ml wody
- ocet 10% w zależności od preferencji (u mnie 80 ml)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w cienkie plasterki i zasypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 1 godz., aby puściły sok. W międzyczasie marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku gotujemy wodę z octem, cukrem i olejem. Z ogórków odlewamy nadmiar wody. Dodajemy marchewkę i zalewamy gorącą zalewą. Całość mieszamy i przekładamy do słoika.
Tak przygotowane ogórki zostawiamy do przegryzienia na kilka godzin. Sałatkę możemy zapasteryzować i odstawić do spiżarki na zimę. W tej wersji sałatki nie pozostawiamy do przegryzienia. Słoiki z ogórkami pasteryzujemy około 5 minut.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
marchewka ogórki ogórki bez pasteryzacji ogórki do słoików ogórki na zimę przetwory przetwory z ogórków sałatka z ogórków sałatka z ogórków i marchewki sałatki
Sałatka wyszła mało słona.
OdpowiedzUsuń