Co roku przygotowuję różne sosy do słoików, które zimą mogę z powodzeniem wyciągać ze spiżarki. Tym razem postanowiłam zrobić chutney z cukinii i pomidorów. Jest to gęsty sos, który można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Pasuje do wędliny, kanapek i wielu innych dań. Często na bazie chutney przygotowuję sosy do makaronu, ryżu, czy kasz
Ilość: 30 słoików (200 ml)
Składniki:
- 3 kg cukinii (waga przed obraniem)
- 3 i 1/2 kg pomidorów (najlepiej lima)
- 1 kg jabłek (najlepiej antonówka)
- 4 cebule
- 1 główka czosnku
- 3 cm startego korzenia imbiru
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżeczki curry
Przygotowanie:
Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, a obrane jabłka, cebulę w kostkę. Przygotowane warzywa z jabłkami przekładamy do dużego garnka, mieszamy i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy około 3 godz., do rozgotowania. Pamiętajmy, żeby wszystko mieszać od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.
Po tym czasie wlewamy ocet, wsypujemy cukier, sól, dodajemy starty imbir, pieprz mielony, gorczycę, curry i cayenne. Całość mieszamy i dalej gotujemy około 30 min. Następnie zawartość garnka blendujemy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Sos nakładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chutney z cukinii chutney z pomidorów cukinia pomidory przetwory przetwory z cukinii przetwory z pomidorów sos chutney sos na zimę