Sos do spaghetti to super sposób na nadmiar cukinii, sprawdzi się zimą lub kiedy doskwiera nam brak czasu. Jest idealny dla zapracowanych, bo wystarczy podsmażyć mięso lub kiełbasę, dodać sos ze słoika i mamy obiad gotowy w 5 minut. Robię go każdego lata, bo wiem co się w nim znajduje, a co ważne nie ma dodatkowych zagęszczaczy, emulgatorów i innych cudów. Warto zrobić taki sos szczególnie teraz kiedy warzywa są tanie lub mamy je we własnym ogrodzie
Ilość: 11 słoików (370 ml)
Składniki:
- 3 kg cukinii (waga przed obraniem)
- 4 duże cebule
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 500 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 2 łyżki ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa solimy, mieszamy i odstawiamy na około 1 godz., aby puściły sok.
Po tym czasie cukinię z cebulą i wytworzonym z sokiem gotujemy na małym ogniu bez przykrycia do momentu rozgotowania. Część soku odparuje. Następnie wlewamy ocet i wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wsypujemy przyprawy: paprykę słodką i ostrą, pieprz, bazylię, zioła prowansalskie i curry. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ponownie gotujemy około 20 minut. Pamiętajmy, żeby od czasu do czasu wszystko mieszać, aby się nie przypaliło. Na koniec całość blendujemy. Sos nakładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cukinia cukinia do słoików przetwory przetwory z cukinii sos do spaghetti sos do spaghetti do słoików sos do spaghetti na zimę sos do spaghetti z cukinii sos na zimę
Witam serdecznie w przepisie jest koncentrat pomidorowy, zamiast koncentratu radzę dać pomidory w ilości takiej jak cukinia oraz paprykę czerwoną ja rozdrabniam cukinię cebulę i paprykę odstawiam na 8 godz odlewam sok i dodaję do rozgotowanych pomidorów pozostałe produkty jak w przepisie Sos rewelacja
OdpowiedzUsuńi to jest super sugestia, nie rozumiem przepisów, w których dodaje się wcześniej zakonserwowane składniki jak koncentrat pomidorowy i konserwuje ponownie
UsuńA ile ma byc tej papryki do tej porcji
OdpowiedzUsuńWyszło mi mocno octowe... czy to odparuje?
OdpowiedzUsuńSzklanka octu to zdecydowanie za dużo. Raz zrobiłam z tego przepisu i wyszedł taki kwasior, że szok. Nie szło tego jeść
Usuńkażdy ma inne gusta smakowe, dla nas jest w sam raz, najlepiej ocet wlewać stopniowo i próbować czy taki smak sosu jest odpowiedni
UsuńSzkoda że w przepisie nie było zaznaczone przy occie żeby go stopniować..
UsuńBardzo pikantny
OdpowiedzUsuńczym zastąpić ocet?
OdpowiedzUsuńponoć niektórzy w przetworach ocet zastępują kwaskiem cytrynowym, ale ja osobiście tego nie próbowałam i nie wiem jak to się sprawdza. Może lepiej ocet spirytusowy zamienić na ocet jabłkowy, jest łagodniejszy lub dać go mniej
UsuńA czy można nie blendowac czy trzeba?
OdpowiedzUsuńoczywiście
UsuńCzy można zamiast koncentratu dodać przecier pomidorowy
OdpowiedzUsuńZ przecierem nie robiłam, ale pewnie tak
UsuńSos na 5+.Ja dodałam jeszcze czerwonej papryki,nie blendowalam.
OdpowiedzUsuńTo nie jest sos spaghetti, tylko sos nie wiadomo jaki. Proszę nie mylić pojęć i kuchni.
OdpowiedzUsuńSos rewelacyjny, zrobiłam rok temu i teraz powtarzam. Jest dość ostry więc warto próbować. Używam go jako dodatek do sosu spaghetti 🍝 Polecam ☺️
OdpowiedzUsuńZBYT DUŻA ILOŚĆ OCTU!! Zrobiłam z podwójnej porcji automatycznie podwoiłam ocet nie myśląc niestety, nie da się tego zjeść tragedia! Mam zamiar zrobić jeszcze jedną porcję ale nie dodawać już wogole octu i pomieszać wszystko, może to uratuje sos...
OdpowiedzUsuńZamiast octu spirytusowego 10% daję ocet jabłkowy 6% i mniejszą ilość zawsze wychodzi dobrze
UsuńDobrze że wcześniej przeczytalam komentarze. Zrobiłam podwójną porcję sosu i dałam tylko pół szklanki octu. Uważam że taka ilość jest wystarczająca. Przypraw również dałam mniej niż w przepisie. Tym bardziej że takie sosy robimy głównie dla dzieci. Będę używać tego przepisu jako bazę do robienia sosu, proponuje każdemu stopniować dodawanie octu i przypraw według własnych upodobań i smaków. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy taki sos można zamrozić w razie potrzeby?
OdpowiedzUsuńJa pasteryzuje i stoja caly rok.
UsuńRobie ten sos juz 3 rok i uwielbiamy go samego z makaronem posypany parmezanem. Pasteryzuje i sloiki stoja caly rok w chlodnej piwnicy. Polecam przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń