W tym roku mięta niesamowicie obrodziła, więc postanowiłam zrobić zapas syropu bez dodatku cukru. Mięta ma znakomity wpływ na procesy trawienne i pracę jelit, pomaga też uporać się z infekcjami dróg oddechowych i łagodzi kaszel. Dlatego w moim domu z syropu korzystamy w zimie i w trakcie przeziębień. Syrop z mięty sprawdza się super do wody, herbaty czy deserów
Ilość: 8 butelek (300 ml)
Składniki:
- 40 gałązek mięty o długości około 30 cm
- 5 gałązek stewii o długości około 40 cm
- 1 cytryna
- 2 i 1/2 l wody
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z opłukaną stewią. Do wrzątku wkładamy opłukaną miętę i odstawiamy w chłodne miejsce na około 24 godz.
Po tym czasie syrop odcedzamy, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i zagotowujemy. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 min.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
mięta przetwory przetwory z mięty sok z mięty syrop miętowy syrop z mięty syrop z mięty bez cukru
5gałązek ile to będzie stewii w proszku?
OdpowiedzUsuńZawsze używam świeżej
Usuń