Szarlotka tatrzańska

Przepis na szarlotkę tatrzańską w naszym domu jest od lat. Rodzice będąc kilka lat temu na wycieczce w górach jedli właśnie taką szarlotkę przygotowaną przez Panią prowadzącą agroturystkę. Szarlotka Mamie tak posmakowała, że wyprosiła przepis... co nie było łatwe :) Sekretem idealnej szarlotki jest duża ilość jabłek kwaskowatej odmiany, które nie rozpadną się podczas długiego pieczenia. Najlepsze jabłka to szara reneta, ale sprawdzą się też antonówki

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 3 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
  • cynamon
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:

Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i zimne masło siekamy nożem. Następnie szybko zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części (1/3 ciasta i 2/3 ciasta). Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stwardniało. Następnie jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy dłonią. Następnie partiami układamy jabłka i posypujemy cynamonem.



Z lodówki wyjmujemy mniejszą część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy wierzch szarlotki. Ciasto pieczemy w 170 st. przez około 1 godz. i 10 min.



Gotową szarlotkę tatrzańską możemy posypać cukrem pudrem. Znakomicie smakuje podawana zarówno na zimno jak i na ciepło.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Cóż skusiłem się na opis i badzo żałuję :( najgorsza szarlotka w zyciu. Fakt nie jestem fanem ale akurat mnie naszło. A dlatego najgorsza bo jabłka nie były choć trochę posłodzone. Dałem 2 rodzaje jabłek i mąka krupczatka nawet nie pomogła.

    OdpowiedzUsuń
  2. do niczego ten przepis

    OdpowiedzUsuń