Przepis na kiszone buraki mam od Babci mojej koleżanki, która zawsze powtarza, że sok z kiszonych buraków sprawia, że nie choruje i to jej sposób na super odporność. Teraz kiedy sezon na buraki jest w pełni i przyszedł czas przeziębień postanowiłam i ja je zrobić. Sok z kiszonych buraków ma właściwości prozdrowotne, znakomicie wzmacnia odporność organizmu i ułatwia budowanie prawidłowej flory jelit. Polecany jest nie tylko w sezonie jesienno - zimowym, ale przez cały rok
Składniki:
- 1 kg buraków
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenek pieprzu
- 1 l przegotowanej, ostudzonej wody
- 1 łyżka soli
Wyszorowane buraki obieramy, kroimy na kawałki i nakładamy w słoiki. Do każdego słoika dodajemy po 2 ząbki czosnku, jednym liściu laurowym i 3 ziarenka pieprzu. Następnie wodę mieszamy z solą do rozpuszczenia. Solanką zalewamy buraki, tak aby były całe przykryte.
Zakręcamy, ale nie szczelnie i odstawiamy w temp. pokojowej na około 5 - 7 dni, aż na wierzchu pojawi się piana. Po tym czasie kiszone buraki wstawiamy do lodówki. Sok z kiszonych buraków można przed przechowywaniem przelać do butelek i przechowywać w lodówce w dobrze zakręconej butelce nawet do 3 tygodni. Sok z kiszonych buraków można pić od razu lub rozcieńczyć go z wodą, a buraki wykorzystać np. do surówki. Kiszone buraki można śmiało wykorzystać do barszczu.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
buraki buraki do słoików buraki na zimę kiszone buraki przetwory przetwory z buraków sok z buraków sok z kiszonych buraków zakwas z buraków
Po co myć buraki skoro je odbierasz?
OdpowiedzUsuńŻeby mi się miłej obierało, a nie z ziemią i żeby po obraniu ich nie myć
UsuńSok z kiszonych buraków naprawdę działa. Jest bardzo pomocny na przewód pokarmowy a do tego smaczny. Buraki wykorzystuję do sałatki z jajkami, kapustą pekińską, majonezem i przyprawami.
OdpowiedzUsuńŁyżkę soku można dodać do następnego nastawu, szybciej się ukisi :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze koper. :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry A można zapasteryzowac ,żebym miała przez całą zimę -trzymane w piwnicy?
OdpowiedzUsuńkiszone buraki przetrwają zimę bez problemu,tak jak ogórki kiszone,robię od lat.pozdawiam:)
UsuńJa każdego dnia mieszam buraki.
OdpowiedzUsuń