Razem z jesienią przyszedł czas przeziębień, a z nimi kaszel i chrypa. Co roku o tej porze robię syrop z buraków, który działa wykrztuśnie i jest bardzo skutecznym, domowym lekarstwem w oczyszczaniu dróg oddechowych. Aby zrobić tak wspaniały specyfik potrzeba tylko dwa składniki, a więc do dzieła...
Ilość: 3 słoiki (750 ml)
Składniki:
- 1 i 1/2 kg buraków
- około 400 g miodu naturalnego
Przygotowanie:
Smacznego!
Wyszorowane buraki obieramy i kroimy w kostkę. Buraki warstwami nakładamy do słoików i zalewamy miodem. Tak przygotowane buraki odstawiamy w temperaturze pokojowej na 1 dzień, aby puściły sok.
Gotowy syrop z buraka przechowujemy w lodówce. Syrop piejemy 2 razy dziennie po 1 łyżce. Możemy go również podawać dzieciom po pierwszym roku życia 2 razy dziennie po jednej łyżeczce.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
buraki buraki na zimę przetwory przetwory z buraków syrop syrop na kaszel syrop na przeziębienie syrop na wzmocnienie odporności syrop z buraków syrop z buraków na kaszel