Szyszkowy Król

To ciasto wymyśliłam na urodziny Męża łącząc jego ulubione smaki. Szyszkowy król okazał się strzałem w 10! Ciastem zachwycił się nie tylko Mąż, ale i goście. Od razu spisałam przepis, jak zrobiłam to ciasto, aby móc je wykonać na inne okazje

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • 460 g kajmaku
  • 1 i 3/4 szklanki ryżu preparowanego
  • około 150 g herbatników kakaowych
  • 300 ml dżemu truskawkowego bez cukru lub innego kwaśnego




Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min.




Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym oraz studzimy. Masło dokładnie miksujemy. Dodajemy małymi porcjami mleko i mleko w proszku. Masę należy dokładnie utrzeć. Ostygnięty biszkopt smarujemy dżemem i wykładamy masę z mleka w proszku.




Na masie mlecznej układamy herbatniki. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym i rozsmarowujemy na herbatnikach.




Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

25 komentarzy:

  1. Apetycznie wygląda, trzeba zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  2. Temperatura 170 stopni z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ciasto trzeba przechowywać w lodówce? (Oprócz tej nocy żeby się schlodzilo)

    OdpowiedzUsuń
  4. A cos zamiast mleka w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest ciasto typowo z mlekiem w proszku

      Usuń
    2. Ciekawe jakby smakowało z masą karpatkową?

      Usuń
    3. A można dać mleko modyfikowane? Wiem ze niektórzy zastępują mleko w proszku mlekiem dla dzieci 🤔

      Usuń
    4. z takim mlekiem nigdy ciasta nie robiłam

      Usuń
  5. Wygląda bardzo pysznie. Powierzchnia przypomina mi szyszki z ryżu w polewie orzechowo-czekoladowo-karmelowe sprzedawane w sklepikach szkolnych.

    OdpowiedzUsuń
  6. czy można przepis na 1,5 porcji dokładny z góry dziękuję bardzo chcę zrobić na roczek córeczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodaj całą porcje do polowy i bedziesz miec półtora nie bedzie ci kobieta pisac bo ty dodawac nie umiesz nie przesadzaj i nie wyreczaj sie ludzmi

      Usuń
  7. Można pominąć dżem? Czy będzie za słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie polecam pomijać, co najwyżej zamienić na inny kwaśny np. porzeczkowy

      Usuń
  8. Zamiast herbatników

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wyszlo bardzo słodkie.Myślę, że spokojnie można pominąć pół szklanki cukru do masy z mleka w proszku i będzie ok.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki wymiar blaszki

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy spód może być biał

    OdpowiedzUsuń
  12. A u mnie wyszedł krem rzadki nie wiem co zrobiłam źle jest już ok 3 godz w lodówce i nadal rzadki więc chyba już nie ma nadziei dla niego

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam szyszkowego. Mega słodki, smaczny, ale...
    Masa mleczna rzadka, nie połączy się masła z mlekiem, nawet miksując 2 godziny. Podczas miksowania okropnie chlapie, nawet na małych obrotach.Ja dodałam żelatynę rozpuszczoną w mleku. Ostatecznie krem nie wyszedł puszysty tylko tępy, przez żelatynę. Ryż nasiąknięty, przykleja się do zebow. Smaczny, ale raczej więcej go nie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto zrobione 😀 wyszło idealnie. Szybko się robi. Polecam 😀😀😀😀

    OdpowiedzUsuń