To ciasto wymyśliłam na urodziny Męża łącząc jego ulubione smaki. Szyszkowy król okazał się strzałem w 10! Ciastem zachwycił się nie tylko Mąż, ale i goście. Od razu spisałam przepis, jak zrobiłam to ciasto, aby móc je wykonać na inne okazje
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
- 2 szklanki mleka w proszku
- 200 g masła
- 460 g kajmaku
- 1 i 3/4 szklanki ryżu preparowanego
- około 150 g herbatników kakaowych
- 300 ml dżemu truskawkowego bez cukru lub innego kwaśnego
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min.
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym oraz studzimy. Masło dokładnie miksujemy. Dodajemy małymi porcjami mleko i mleko w proszku. Masę należy dokładnie utrzeć. Ostygnięty biszkopt smarujemy dżemem i wykładamy masę z mleka w proszku.
Na masie mlecznej układamy herbatniki. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym i rozsmarowujemy na herbatnikach.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt biszkopt kakaowy ciasta ciasta na święta ciasto z ryżem preparowanym kajmak masa z mleka w proszku mleko w proszku ryż preparowany szyszkowy król
Apetycznie wygląda, trzeba zrobić...
OdpowiedzUsuńKrólewskie ciasto.
OdpowiedzUsuńTemperatura 170 stopni z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńBez
UsuńCzy ciasto trzeba przechowywać w lodówce? (Oprócz tej nocy żeby się schlodzilo)
OdpowiedzUsuńW chłodnym miejscu nie koniecznie w lodówce
UsuńA cos zamiast mleka w proszku?
OdpowiedzUsuńto jest ciasto typowo z mlekiem w proszku
UsuńCiekawe jakby smakowało z masą karpatkową?
UsuńA można dać mleko modyfikowane? Wiem ze niektórzy zastępują mleko w proszku mlekiem dla dzieci 🤔
Usuńz takim mlekiem nigdy ciasta nie robiłam
UsuńCiasto pycha
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie. Powierzchnia przypomina mi szyszki z ryżu w polewie orzechowo-czekoladowo-karmelowe sprzedawane w sklepikach szkolnych.
OdpowiedzUsuńczy można przepis na 1,5 porcji dokładny z góry dziękuję bardzo chcę zrobić na roczek córeczki
OdpowiedzUsuńdodaj całą porcje do polowy i bedziesz miec półtora nie bedzie ci kobieta pisac bo ty dodawac nie umiesz nie przesadzaj i nie wyreczaj sie ludzmi
UsuńMożna pominąć dżem? Czy będzie za słodkie?
OdpowiedzUsuńnie polecam pomijać, co najwyżej zamienić na inny kwaśny np. porzeczkowy
UsuńZamiast herbatników
OdpowiedzUsuńCiasto wyszlo bardzo słodkie.Myślę, że spokojnie można pominąć pół szklanki cukru do masy z mleka w proszku i będzie ok.
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blaszki
OdpowiedzUsuńpodany jest nad składnikami
UsuńA czy spód może być biał
OdpowiedzUsuńA u mnie wyszedł krem rzadki nie wiem co zrobiłam źle jest już ok 3 godz w lodówce i nadal rzadki więc chyba już nie ma nadziei dla niego
OdpowiedzUsuńZrobiłam szyszkowego. Mega słodki, smaczny, ale...
OdpowiedzUsuńMasa mleczna rzadka, nie połączy się masła z mlekiem, nawet miksując 2 godziny. Podczas miksowania okropnie chlapie, nawet na małych obrotach.Ja dodałam żelatynę rozpuszczoną w mleku. Ostatecznie krem nie wyszedł puszysty tylko tępy, przez żelatynę. Ryż nasiąknięty, przykleja się do zebow. Smaczny, ale raczej więcej go nie zrobię.
Ciasto zrobione 😀 wyszło idealnie. Szybko się robi. Polecam 😀😀😀😀
OdpowiedzUsuń