Pierwszy raz to ciasto robiłam kiedy był jeszcze sezon na antonówki i naszła nas ochotę na ciasto z jabłkami, ale inne niż zwykła szarlotka na kruchym cieście. Wtedy postanowiłam zrobić coś nowego, połączyłam jabłka z galaretką, masą budyniową i biszkoptem. Ciasto okazało się genialne, domownicy proszą, żebym je robiła na każdy weekend
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kg winnych jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 3/4 szklanki wody
- 600 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 80 g startej mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min.
W międzyczasie przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy kroimy na kawałki, dolewamy 3/4 szklanki wody i smażymy do czasu, aż zaczną się rozpadać. Do gorących jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą masę jabłkową wykładamy na zimny biszkopt, układamy podłużne biszkopty i odstawiamy do zastygnięcia.
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie. Zawiesinę wlewamy do wrzącego mleka, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo po łyżce dodajemy budyń. Masę budyniową wykładamy na biszkopty. Wierzch ciasta posypujemy czekoladą.
Ciasto wstawiamy do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt biszkopt z jabłkami ciasta ciasta na święta ciasto Antonina ciasto jabłkowe ciasto z jabłkami jabłka masa budyniowa masa jabłkowa
Bardzo apetycznie się prezentuje, trzeba upiec...
OdpowiedzUsuńSpróbuję jak tylko dostanę antonówki :)
OdpowiedzUsuńMój nowy nabytek prodiz. Mam pytanie czy się nada na upieczenie spodu,czy będzie za wysoki.
OdpowiedzUsuńto zależy jakiej wielkości jest prodiż :)
Usuńjeśli użyję jabłek w słoiku to jaką dać ilość na 2 galaretki cytrynowe?
OdpowiedzUsuń