Autorski przepis na ciasto Dalmatyńczyk. Inspiracją do powstania tego przepisu była bajka o przygodach uroczych piesków. To makowe ciasto, stało się hitem w moim domu. Na święta rodzina powiedziała, że ma być obowiązkowo
Składniki:
spód makowo - kokosowy:
- 6 białek
- 1 szklanka suchego maku
- 1 i 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 700 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 150 g białej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- 150 g czekolady deserowej
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- około 180 g okrągłych biszkoptów
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo wsypujemy cukier waniliowy i cukier. Następnie dodajemy mak i wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu spód wyjmujemy i studzimy.
400 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie. Zawiesinę wlewamy do wrzącego mleka, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i partiami po łyżce dodajemy budyń. Na spodzie makowo - kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową i układamy biszkopty.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę białą, masło i mleko. Tak samo postępujemy z czekoladą deserową. Biszkopty na zmianę polewamy raz białą, a raz czarną polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
beza makowo kokosowa biszkopty ciasta ciasta na święta ciasto dalmatyńczyk ciasto makowo kokosowe mak masa budyniowa polewa wiórki kokosowe
świetnie wygląda
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis od ponad 20 lat pod nazwą "Cycki murzynki".
OdpowiedzUsuńu mnie cycki murzynki są inne :)
UsuńFajny ten dalmatyńczyk ;) wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńWygląda super! Chętnie spróbowałabym
OdpowiedzUsuńU mnie mama robi od dawien dawna cycki murzynki ale że można zrobić tak jak tu nie pomyślałam ;-) miłe zaskoczenie
OdpowiedzUsuńSpód ciasta mi się rozlatuje, jest na to jakiś sposób, co mogę robić źle ? Poza tym odchodzi mi od masy budyniowej, ale może jak posmaruje spód delikatnie dżemem to pomoże.
OdpowiedzUsuńNa jaką blache to jest przepis?
OdpowiedzUsuńWymiary podane są nad składnikami
UsuńSuper przepis wszystko się udało tylko za szybko znikł 🤣🤣🤣
OdpowiedzUsuń