Pomysł na ten wypiek podsunął Mąż mówiąc, że trzeba zrobić ciasto korona. Tak więc zastanawialiśmy się jak przy użyciu łatwo dostępnych składników może ono wyglądać i żeby przy tym dobrze smakowało. Wspólnymi siłami wymyśliliśmy przepis i stworzyliśmy ciasto korona. Muszę Wam powiedzieć, że ciasto okazało się hitem, domownicy byli zachwyceni nie tylko wyglądem ale i smakiem. Z całą pewnością mogę Wam polecić ten przepis
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 300 ml dżemu truskawkowego bez cukru lub innego kwaśnego
- około 250 g słomek ptysiowych
- 100 g rozpuszczonej mlecznej czekolady
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min.
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie. Zawiesinę wlewamy do wrzącego mleka, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo po łyżce dodajemy budyń. Na zimny biszkopt wykładamy dżem truskawkowy i rozsmarowujemy masę budyniową.
Na wierzchu układamy obok siebie, na stojąco słomki ptysiowe przekrojone na połówki i polewamy rozpuszczona czekoladą.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto korona ciasto ze słomkami ptysiowymi masa budyniowa słomki ptysiowe
Wygląda bardzo smakowicie....
OdpowiedzUsuńAż mi się zrobiło słodko . Mamie podeślę przepis
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto ,polecam PYCHA
OdpowiedzUsuńA po co ten proszek do pieczenia.Do biszkoptu sie nie daje proszku wystarczy dobrze ubite bia
OdpowiedzUsuńKażdy ma swój przepis na biszkopt, możesz zrobić wg własnego przepisu 😉
Usuńbiałka
OdpowiedzUsuń