Ostatnio zrobiłam na kolację zapiekanki, ale podałam je w odmienionej wersji, w postaci kominów z dużą ilością farszu. Rodzinie bardzo przypadła do gustu taka forma zapiekanek, a że dodatkowo były z ulubionym nadzieniem to znikły w mig. Przy kominach nie ma dużo pracy, dobrze smakują i efektownie wyglądają. Z pewnością można je przygotować nie tylko na rodzinną kolację ale i spotkanie ze znajomymi
- 6 półbagietek
- 250 g pieczarek
- 250 g ulubionej kiełbasy
- 150 g sera tartego mozzarella
- 1 cebula
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Smacznego!
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy cebulę oraz kiełbasę pokrojone w drobną kostkę i pieczarki starte na grubych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przestygnięty farsz mieszamy z serem mozzrella. Następnie półbagietki kroimy na 4 części, z każdej wydrążamy środek, tak aby powstała kieszonka i pozostało dno. Piętki bagietek odcinamy, wtedy kominy nie będą się przewracały. Do każdego środka nakładamy farsz i układamy na blaszce. Kominy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 10 - 15 min.
Środek z bułek, który zostaje po wydrążeniu i odcięte piętki możemy podpiec w piekarniku na grzanki i wykorzystać jako dodatek ulubionej zupy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kominy z piekarnika przekąski śniadanie i kolacja zapiekanki
Apetyczny pomysł, trzeba wypróbować...
OdpowiedzUsuńpomysł bomba
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Sam muszę spróbować je zrobić. Dzięki za pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo dobre polecam,ja przed pieczeniem
OdpowiedzUsuńposypałam jeszcze troszkę serem żółtym rewelacja