Ciasto Izyda

Takie ciasto wymyśliłam łącząc ulubione smaki domowników. Ciasto Izyda wyszło przepyszne i cała blacha zniknęła do popołudniowej kawy. Będzie u nas na Święta obowiązkowo. Ciasto zrobiłam ze składników znajdujących się w domu, a w dodatku jest bardzo szybkie w przygotowaniu

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

spód:
  • około 240 g sucharów
  • 400 g masła czekoladowego Nutella
masa serowa:
  • 500 g twarogu białego półtłustego mielonego
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego


masa kajmakowo - bakaliowa:
  • 460 g kajmaku
  • 100 g suszonej żurawiny + na wierzch ciasta
  • 100 g orzechów włoskich + na wierzch ciasta
  • 50 g płatków migdałowych + na wierzch ciasta
dodatkowo:
  • 100 g herbatników


Przygotowanie:

Suchary drobno kruszymy i mieszamy z masłem czekoladowym w temperaturze pokojowej. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy przygotowane suchary i dociskamy, tak aby powstał nam spód. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Miksując stopniowo dodajemy ser. Pod koniec miksowania wlewamy aromat. Masę serową wykładamy na spód z sucharów.



Następnie układamy herbatniki. Masę kajmakową mieszamy z żurawiną, orzechami i płatkami migdałowymi. Masę kajmakowo - bakaliową rozprowadzamy na herbatnikach. Górę ciasta posypujemy bakaliami.



Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Ale apetycznie wygląda to ciacho...mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się,łączy w sobie to co najlepsze. Koniecznie do zrobienia ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy twaróg z wiaderka można dodać?

    OdpowiedzUsuń