Takie ciasto wymyśliłam łącząc ulubione smaki domowników. Ciasto Izyda wyszło przepyszne i cała blacha zniknęła do popołudniowej kawy. Będzie u nas na Święta obowiązkowo. Ciasto zrobiłam ze składników znajdujących się w domu, a w dodatku jest bardzo szybkie w przygotowaniu
Składniki:
spód:
- około 240 g sucharów
- 400 g masła czekoladowego Nutella
- 500 g twarogu białego półtłustego mielonego
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
masa kajmakowo - bakaliowa:
- 460 g kajmaku
- 100 g suszonej żurawiny + na wierzch ciasta
- 100 g orzechów włoskich + na wierzch ciasta
- 50 g płatków migdałowych + na wierzch ciasta
- 100 g herbatników
Przygotowanie:
Suchary drobno kruszymy i mieszamy z masłem czekoladowym w temperaturze pokojowej. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy przygotowane suchary i dociskamy, tak aby powstał nam spód. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Miksując stopniowo dodajemy ser. Pod koniec miksowania wlewamy aromat. Masę serową wykładamy na spód z sucharów.
Następnie układamy herbatniki. Masę kajmakową mieszamy z żurawiną, orzechami i płatkami migdałowymi. Masę kajmakowo - bakaliową rozprowadzamy na herbatnikach. Górę ciasta posypujemy bakaliami.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bakalie ciasta ciasta na święta ciasto bez pieczenia ciasto Izyda ciasto na sucharach ciasto sernik ciasto z bakaliami kajmak masa serowa sernik suchary
Ale apetycznie wygląda to ciacho...mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńZgadzam się,łączy w sobie to co najlepsze. Koniecznie do zrobienia ��
OdpowiedzUsuńCzy twaróg z wiaderka można dodać?
OdpowiedzUsuń