Znam wiele przepisów na seromakowce, ale ten jest zdecydowanie w naszym domu numerem 1. Przygotowuję go nie tylko na święta, ale też na inne uroczystości. Polecam Wam ten przepis, bo robi się go szybko. Ciasto zadowoli wszystkich wielbicieli serników i makowców
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
masa makowa:
- 400 g maku mielonego suchego
- 1 i 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki bułki tartej
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g płatków migdałowych
- kilka kropel aromatu migdałowego
masa serowa:
- 1 kg twarogu białego półtłustego mielonego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 100 g masła
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
Przygotowanie:
Mak mieszamy z ciepłym mlekiem i pozostawiamy na około 10 min. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mak i miksujemy. Następnie dodajemy płatki migdałowe, żurawinę, skórkę pomarańczową, bułkę tartą i aromat migdałowy. Miksujemy do połącznia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łyżką mieszamy z masą makową. Masło ucieramy i dodajemy cukier puder. Miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie partiami dodajemy ser. Do masy serowej dodajemy skórkę pomarańczową, aromat pomarańczowy i białka. Całość delikatnie mieszamy łyżką.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy na zmianę łyżką masę serową i masę makową. Następnie tam gdzie była masa makowa wykładamy masę serową i odwrotnie. Delikatnie wyrównujemy wierzch łyżką, tak aby nie mieszać mas. Seromakowiec pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 60 min.
Wskazówka: Do seromakwca możemy też użyć całego maku suchego. Należy go najpierw sparzyć, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce z drobnymi oczkami.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie ciasta ciasto makowe ciasto sernik mak makowiec ser sernik seromak seromakowiec seromakowiec bez spodu
Obowiązkowy na święta, tuż obok choinki ;)
OdpowiedzUsuńFajna strona którą potrzebuję
OdpowiedzUsuńW piekarniku. Wygląda smakowicie już rodzina niecierpliwie czeka
OdpowiedzUsuńMak nie trzeba przekręcić przez maszynke
OdpowiedzUsuńA ile bułki tartej, bo nie podano?
OdpowiedzUsuńJest podane w składnikach
UsuńCzy składniki mają być temperatury pokojowej?
OdpowiedzUsuńWITAM. Jakiej firmy twaróg poleciłaby Pani? ☺️
OdpowiedzUsuńCzy można Go upiec w formie 24x29 przy podanej ilości składników?
OdpowiedzUsuń