Najlepsze są przepisy z notatnika Mamy, zawsze wychodzą i każdemu smakują. Właśnie taki jest przepis na pączki rzucane, nigdy mnie nie zawiódł. Pączki przygotowane z tego przepisu znikają jeszcze ciepłe i każdy prosi o więcej
Ilość: około 25 sztuk
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki letniego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżka wódki
- około 1 l oleju do smażenia
Przygotowanie:
Do pokruszonych drożdży dodajemy mleko, łyżkę cukru i mąki, mieszamy. Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, jajka, cukier i wódkę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Następnie na wolnym ogniu rozgrzewamy olej. Łyżką stołową nakładamy ciasto. Pączki smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Gotowe pączki odsączmy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta karnawał pączki pączki kładzione łyżką pączki rzucane tłusty czwartek