Jak karnawał to muszą być pączki. Tym razem zrobiłam pączki serowe nadziane czekoladą, robi się je błyskawicznie. Wystarczy zagnieść ciasto, uformować pączki i je usmażyć. Domownicy sięgali po nie jeden za drugim. Przepis na te pączki jest tak szybki, że na pewno zrobię je jeszcze nie raz
Ilość: 21 sztuk
Składniki:
- 500 g mąki pszennej + do oprószania rąk
- 500 g twarogu białego mielonego półtłustego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 czubata łyżeczka sody
- opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 i 1/2 l oleju do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Do sera dodajemy cukier, jajka, śmietanę, sodę, cukier waniliowy i mąkę. Składniki mieszamy, a następnie zagniatamy. Ciasto może trochę kleić się do rąk, jednak nie polecam dosypywać zbyt dużo mąki, ponieważ pączki wyjdą twarde. Dłonie oprószamy mąką i odrywamy kawałek ciasta. Formujemy placuszek, nakładamy pokruszoną czekoladę i dobrze sklejamy formując kulkę. Następnie na wolnym ogniu rozgrzewamy olej. Wrzucamy pączki i smażymy na złotobrązowy kolor. Gotowe pączki odsączmy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Pączki obficie oprószamy cukrem pudrem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta karnawał pączki pączki serowe pączki z czekoladą pączki z czekoladą w 15 minut tłusty czwartek
Super pomysł na szybkie pączki. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńod tygodnia chodziły za mna te paczki bo widziałam je na jakiejs ślaskiej kuchni ale nie mogłam znaleść nawet kupiłam ser i dzis wchodze a to sie wyswietliło to myśle -znak robie i faktycznie 15 min roboty chyba mniej wyszły pyszne robiłam bez czekolady zeby nie presłodzic i są ok dzieki za prepis wszystko tak jak powinno byc nic nie brakowało wyszło mi 40 bo moze mniejsze smazyłam dokładając po 2-3 i tak wyciągałam zeby ojej miał mniej wiecej taka samą temperature DZIEKI JESZCZE RAZ mąż ma dzis urodziny do kawy ok pozdrwiam JOANNA
OdpowiedzUsuńZamiast sody można proszek ? I ewentualnie ile ?
OdpowiedzUsuńTragedia. Ciasto lepi się do rąk ze nie da się nic zrobić. Umęczyłam się po łokcie. Nie polecam
OdpowiedzUsuńTrzeba ręce obsypać mąką albo pocierać olejem i wtedy nie będzie się kleić a dosypywać mąki nie można ponieważ będą twarde A tak są mięciutkie pyszne.
Usuń