W moim domu pierogi są uwielbiane, dlatego bardzo ważne jest dobre ciasto. Mama zdradziła mi sekret na idealne ciasto. Zawsze dodaje letnią wodę podczas zagniatania. A wy jaką wodę dodajecie zimną czy letnią? a może macie inny patent na idealne ciasto?
Ilość: około 50 sztuk
Składniki:
farsz:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg sera białego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- woda
- olej
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zimne mielimy przez maszynkę do mięsa. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy ziemniaki, cebulę i ser biały oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na stolnicę wysypujemy mąkę, na środku robimy dołek, wbijamy jajko, wlewamy wodę oraz mieszamy zagarniając mąkę.
Następnie zagniatamy ciasto. Na oprószonej stolnicy mąka rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy szklanką kółka.
Na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotowe układamy na stolnicy posypanej mąką.
W międzyczasie w dużym garnku gotujemy wodę z olejem i solą. Wrzucamy po kilka pierogów na wrzącą wodę i jak wypłyną na wierzch czekamy kilka minut. Wyciągamy łyżką cedzakową. Gotowe pierogi podajemy z cebulką, skwarkami lub śmietaną.
Smacznego!
Pierogi to moje ulubione staropolskie danie! Zawsze z wielką uciechą je lepię, a później z jeszcze większą radością zjadam!:D
OdpowiedzUsuńDopiero teraz sobie uświadomiłam jak wielką rolę odgrywa dobrze przygotowane ciasto :)
OdpowiedzUsuńSprawdzę u siebie. Jestem ciekawa jak mi wyjdzie.
OdpowiedzUsuńW oryginalnym przepisie do farszu dodaje się pieprz ziołowy!!!! A to jest już różnica w smaku. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa daję gorącą wodę do ciasta i bez jajka. Za to dodaję 1-2 łyżki oleju.
OdpowiedzUsuńPrawidlowo
UsuńCiasto robię bez jajka mąka olej wrzątek
UsuńCiasto na pierogi to 1kg mąki, 1/2 łyżeczka soli,50ml oleju i 400 ml wrzącej wody. Zagnieść, włożyć do torebki i poczekać 1 godzinę na uwolnienie glutenu. Jeśli chodzi o przepis z postu to w/g mnie ciasto za rzadkie, zaś farsz do ruskich to 1/3 sera i 2/3 ziemniaków, skarmelizowana cebula w kostkę i przyprawy.
OdpowiedzUsuńTo powinny się nazywać pierogi ziemniaczane ,po co oszukiwać ciasto?
UsuńUzywam goracej wody.
OdpowiedzUsuńJadłam ruskie gdzie farsz był zrobiony z ziemniaków i bryndzy. Pyszne. Niestety kupne wiec nie mogę podać proporcji.
OdpowiedzUsuńJa zawsze daję zimne mleko zamiast wody, tak robiła moja mama. Ciasto jest mięciutkie i delikatne 🙂
OdpowiedzUsuńZamiast jajka do ciasta na każde pierogi można dodać ugotowane ziemniaki, wtedy nie dodaje jajka.
OdpowiedzUsuńJa dodaję ciepłą wodę, mąkę i sól i odstawiam pod ciepłą miskę na 15 minut i wtedy ciasto jest super
OdpowiedzUsuńDlaczego mam niedodawac jajka ? Na kilogram mąki tortowej daje dwa żółtka bez białka dodaje dobrze ciepła wodę ilość wody zależy od konsystencji ciasta nie ugniatam ale rozciągające zagniatamy/
OdpowiedzUsuńSuper, ja robię podobnie , żółta, mleko gorące z roztopinym masłem
UsuńDo wody nie dodaje oleju i soli bo powodują twardość ciasta doprawiam do dobrego smaku farsz mój sposób lepienia pierogi to bez wędkowania? Po wyjęciu z gototujacej się wody wkładam do zimnej po wyjęciu przelewem olejem Smacznego
OdpowiedzUsuńSuper
UsuńJa daję gorącą wodę i masło lub olej.Odstawiam pod miska na 15 _20 minut 😋.
OdpowiedzUsuńNa 50 dkg mąki uniwersalnej daje 5 - 6 dkg masła śmietankowego. Masło rozpuszczam w 3/4 szkl gotującej wody. Tym wrzątkiem stopniowo zalewam make z odrobiną soli i zarabiam tyzka. Ostatnio jak mi zabrakło wody w kubku wzięłam zimna z kranu. Ciasto mięciutkie, dobrze się rozciąga, łatwo się skleja. A brzegi pierogów sklejam ręcznie, nie maszynka. Koronką przy pierogach jest miękka i delikatna.
OdpowiedzUsuń