Ciasto Bomba Apostołów

Myszkując w Internecie natknęłam się na ciasto Bomba Apostołów. Wyczytałam, że jest to wypiek serwowany w kawiarence znajdującej się w jednym z Domów Tkaczy w Chełmsku Śląskim. Ciasto to piernikowy przekładaniec z powidłami i bitą śmietaną, robiony na kształt właśnie tych domków. Bardzo zaciekawił mnie ten wypiek, niestety nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu. Dlatego też zainspirowana ciastem, postanowiłam zrobić jego własną wersję. Będąc z wizytą w Chełmsku Śląskim, będę musiała spróbować oryginalnej wersji tego ciasta. A może ktoś z Was już miał okazję wypróbować ten przysmak?


Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 10 jajek
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki kakao
  • opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
  • 1 l śmietanki kremówki 36%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
  • około 200 g powideł śliwkowych
  • kilka kostek rozpuszczonej czekolady


Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy około 30 - 40 min. Następnie zimny biszkopt kroimy na 3 blaty. Pierwszy blat z góry ciasta musi być bardzo cienki. Resztę biszkoptu przecinamy na dwa równe blaty.



Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie miksując wlewamy lekkim strumieniem przestygniętą żelatynę. Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami i cienką warstwą masy śmietanowej.



Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy tworząc 4 góry. Trzeci blat, najcieńszy kroimy na 8 pasków. Układamy je na górach, tworząc dachy.



Każdy pasek ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Intrygująca nazwa....smakowicie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie. co prawda nie prawda nie przepadam za ciastami z duza iloscia masy, ale tego chetnie wyprobuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda interesująco. Z pewnością smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbuje wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  5. Łyżka mąki płaska czy z czubem ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Byłam ! Jadłam Oryginał Pycha!

    OdpowiedzUsuń