Myszkując w Internecie natknęłam się na ciasto Bomba Apostołów. Wyczytałam, że jest to wypiek serwowany w kawiarence znajdującej się w jednym z Domów Tkaczy w Chełmsku Śląskim. Ciasto to piernikowy przekładaniec z powidłami i bitą śmietaną, robiony na kształt właśnie tych domków. Bardzo zaciekawił mnie ten wypiek, niestety nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu. Dlatego też zainspirowana ciastem, postanowiłam zrobić jego własną wersję. Będąc z wizytą w Chełmsku Śląskim, będę musiała spróbować oryginalnej wersji tego ciasta. A może ktoś z Was już miał okazję wypróbować ten przysmak?
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 10 jajek
- 8 łyżek mąki pszennej
- 4 czubate łyżki kakao
- opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 l śmietanki kremówki 36%
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
- około 200 g powideł śliwkowych
- kilka kostek rozpuszczonej czekolady
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy około 30 - 40 min. Następnie zimny biszkopt kroimy na 3 blaty. Pierwszy blat z góry ciasta musi być bardzo cienki. Resztę biszkoptu przecinamy na dwa równe blaty.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie miksując wlewamy lekkim strumieniem przestygniętą żelatynę. Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami i cienką warstwą masy śmietanowej.
Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy tworząc 4 góry. Trzeci blat, najcieńszy kroimy na 8 pasków. Układamy je na górach, tworząc dachy.
Każdy pasek ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt bita śmietana ciasta ciasta na święta ciasto bomba apostołów pierniki i pierniczki piernikowy przekładaniec śmietanka
Intrygująca nazwa....smakowicie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie. co prawda nie prawda nie przepadam za ciastami z duza iloscia masy, ale tego chetnie wyprobuje.
OdpowiedzUsuńWygląda interesująco. Z pewnością smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńWypróbuje wygląda super
OdpowiedzUsuńŁyżka mąki płaska czy z czubem ?
OdpowiedzUsuńzwykłe łyżki nie płaskie i nie z czubem
UsuńByłam ! Jadłam Oryginał Pycha!
OdpowiedzUsuń