Surówka Kościerska z kiszonej kapusty pod taką nazwą znalazłam przepis w notatniku, w którym kiedyś Babcia, a teraz Mama zapisuje sprawdzone przepisy. Lubię zaglądać do ich zapisków, ponieważ zawsze można znaleźć pomysł na coś smacznego. Tak też było z tym przepisem. Poszukiwałam surówki z kiszonej kapusty, ale innej niż ta tradycyjna z marchewką i tak trafiłam na ten przepis. Surówkę Kościerską robi się bardzo szybko, potrzeba tylko kilku dodatków do kiszonej kapusty. Jeżeli Wy też macie ochotę na coś innego z kiszoną kapustą do obiadu to polecam Wam ten przepis. Sprawdzi się za każdym razem i wszyscy będą się nią zachwycać
Składniki:
- około 600 g kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1/2 czerwonej cebuli
- około 100 g pomidorków koktajlowych
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- pieprz
Przygotowanie:
Kiszoną kapustę odsączamy z nadmiaru soku. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki w ósemki, a natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, olej i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta kiszona sałatki surówka kościerska surówka kościerska z kiszonej kapusty surówka obiadowa surówka z kiszonej kapusty surówka z kiszonej kapusty inna niż wszystkie
Bardzo zdrowa i apetyczna surówka. Idealna do obiadu. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńRobiłam do wczorajszego obiadu! Każdemu smakowało więc na pewno zagości na naszym stole jeszcze nie raz.
OdpowiedzUsuń