Zapiekanka z makaronu spaghetti

Ostatnio po obiedzie zostało mi sporo makaronu spaghetti, postanowiłam go wykorzystać na kolację. Wyciągnęłam z lodówki kilka składników, wymieszałam z makaronem i wstawiłam do piekarnika do zapieczenia. Powstała pyszna makaronowa zapiekanka, a domownicy pytali czy nie ma więcej. Teraz częściej będę wykorzystywała ten patent na pozostały makaron. Polecam Wam ten przepis, jak też macie resztki makaronu z którymi nie wiecie co zrobić


Składniki:
  • ugotowany makaron spaghetti (około 200 g, waga suchego makaronu)
  • 250 g sera żółtego
  • 250 g ulubionej szynki
  • 10 łyżek ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki ziół do pizzy
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, szynkę kroimy w kostkę. Ketchup, miód, curry, chili cayenne i zioła do pizzy mieszamy. Doprawimy solą i pieprzem do smaku. Do makaronu dodajemy szynkę, sos i 2/3 sera żółtego. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i wierzch posypujemy pozostawionym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 20 min. do zapieczenia sera.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na makaron...

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba z ciekawości spróbuję, bo akurat mam ugotowany makaron w lodówce:P Miód, curry i chilli... coś mi mówi, że Twój pomysł może być naprawdę niezły:D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubie pikantne dania.Czy to takie jest? wyglada oblednie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest pikantne, poziom ostrości można zmieniać dodając więcej lub mniej cayenne

      Usuń
  4. Super pomysł na obiad! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega smaczna zapiekanka. Połączenie miodu, chilli i curry daje świetny smak. Po zapiekance nawet niteczka makaronu nie pozostaje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekarnik nagrzany góra - dół czy tylko góra ?

    OdpowiedzUsuń