Ostatnio po obiedzie zostało mi sporo makaronu spaghetti, postanowiłam go wykorzystać na kolację. Wyciągnęłam z lodówki kilka składników, wymieszałam z makaronem i wstawiłam do piekarnika do zapieczenia. Powstała pyszna makaronowa zapiekanka, a domownicy pytali czy nie ma więcej. Teraz częściej będę wykorzystywała ten patent na pozostały makaron. Polecam Wam ten przepis, jak też macie resztki makaronu z którymi nie wiecie co zrobić
Składniki:
- ugotowany makaron spaghetti (około 200 g, waga suchego makaronu)
- 250 g sera żółtego
- 250 g ulubionej szynki
- 10 łyżek ketchupu pikantnego
- 3 łyżki miodu naturalnego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki ziół do pizzy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, szynkę kroimy w kostkę. Ketchup, miód, curry, chili cayenne i zioła do pizzy mieszamy. Doprawimy solą i pieprzem do smaku. Do makaronu dodajemy szynkę, sos i 2/3 sera żółtego. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i wierzch posypujemy pozostawionym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 20 min. do zapieczenia sera.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
makaron obiad spaghetti zapiekanka zapiekanka spaghetti zapiekanka z makaronu spaghetti
Ciekawy pomysł na makaron...
OdpowiedzUsuńChyba z ciekawości spróbuję, bo akurat mam ugotowany makaron w lodówce:P Miód, curry i chilli... coś mi mówi, że Twój pomysł może być naprawdę niezły:D
OdpowiedzUsuńbardzo lubie pikantne dania.Czy to takie jest? wyglada oblednie
OdpowiedzUsuńTak jest pikantne, poziom ostrości można zmieniać dodając więcej lub mniej cayenne
UsuńSuper pomysł na obiad! Dzięki!
OdpowiedzUsuńMega smaczna zapiekanka. Połączenie miodu, chilli i curry daje świetny smak. Po zapiekance nawet niteczka makaronu nie pozostaje.
OdpowiedzUsuńPiekarnik nagrzany góra - dół czy tylko góra ?
OdpowiedzUsuńgóra dół
Usuń