Gdy odwiedzamy Teściową często do obiadu podaje surówkę z czerwonej kapusty. Mój Mąż ją uwielbia, więc poprosiłam o przepis. Robię ją kiedy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowywanie dodatków do obiadu, bo surówkę można przechowywać w lodówce nawet tydzień. Kiedy jest potrzeba wyciągam pudełko z surówką z lodówki i gotowe
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek octu 10%
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę ścieramy na tarce jarzynowej lub drobno szatkujemy. Następnie dodajmy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, olej i ocet. Doprawiamy solą i pieprzem. Surówkę mieszamy i odstawiamy na około 2 godz., aby smaki się przegryzły.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
czerwona kapusta surówka surówka obiadowa surówka z czerwonej kapusty surówka z kapusty zimowa surówka zimowa surówka teściowej
Idealna do niedzielnego obiadu :)
OdpowiedzUsuńAle po co tyle cukru ?
OdpowiedzUsuńDla nas jest to odpowiednia ilość, możesz dodać wg własnych upodobań
Usuńgdy idze ocet to cukier też ja robię podobną z białej kapusty tylko dodaje jeszcze cebule i marchewkę
OdpowiedzUsuń