Zimowa surówka Teściowej

Gdy odwiedzamy Teściową często do obiadu podaje surówkę z czerwonej kapusty. Mój Mąż ją uwielbia, więc poprosiłam o przepis. Robię ją kiedy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowywanie dodatków do obiadu, bo surówkę można przechowywać w lodówce nawet tydzień. Kiedy jest potrzeba wyciągam pudełko z surówką z lodówki i gotowe


Składniki:
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek octu 10%
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Kapustę ścieramy na tarce jarzynowej lub drobno szatkujemy. Następnie dodajmy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, olej i ocet. Doprawiamy solą i pieprzem. Surówkę mieszamy i odstawiamy na około 2 godz., aby smaki się przegryzły.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Idealna do niedzielnego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dla nas jest to odpowiednia ilość, możesz dodać wg własnych upodobań

      Usuń
  3. gdy idze ocet to cukier też ja robię podobną z białej kapusty tylko dodaje jeszcze cebule i marchewkę

    OdpowiedzUsuń