Babka czekoladowa - pulchna, wilgotna i długo trzyma świeżość

Nawet nie pamiętam skąd mam przepis na babkę czekoladową, ale jest zdecydowanie jedną z uwielbianych babek w moim domu. Babka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a składniki zawsze są w domu. Udaje się za każdym razem kiedy ją robię. Wychodzi pulchna i wilgotna, a do tego długo utrzymuje świeżość. Jeżeli nie wiecie jaką babkę upiec na Święta to babka czekoladowa będzie wyborem doskonałym. Jest tak smaczna, że jak upieczecie ją przed Świętami to z pewnością do nich nie doczeka i będziecie musieli upiec drugą


Wymiary formy: 30x12 cm

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 200 g rozpuszczonego, gorącego masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło + mąka pszenna do przygotowania formy


Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy. Jajka wbijamy do drugiej miski i wsypujemy cukier. Ubijamy na jasną i puszystą masę. Ubijamy około 10 min., masa powinna potroić swoją objętość. Następnie wymieszane suche składniki przesiewamy bezpośrednio do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Na koniec wlewamy gorące masło i ponownie mieszamy szpatułką do dokładnego połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką (nadmiar mąki strzepujemy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 45 min. do tzw. suchego patyczka.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!