Kiedy spodziewam się gości, a nie mam czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni i przygotowywanie potraw to sięgam po ekspresowe przepisy. Ostatnio tak właśnie było, brak czasu, a goście zaproszeni - wymyśliłam ciasto Paryżanka. Robi się je w zaledwie 10 minut, a potem do lodówki, aby stężało. Podczas spotkania ciasto okazało się strzałem w 10, goście się nim zajadali i zniknęło całe tego wieczora. Jeżeli Wy też lubicie takie ekspresowe ciasta, to polecam Wam ten przepis, z pewnością zaskoczycie nim gości i rodzinę
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 500 ml śmietanki 36%
- 400 g serka waniliowego homogenizowanego
- 4 łyżeczki żelatyny +1/3 szklanki wrzątku
- około 600 g biszkopcików podłużnych z nadzieniem morelowym lub innym ulubionym
- kilka kostek rozpuszczonej czekolady
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek waniliowy i krótko miksujemy. Następnie miksując małym strumieniem, sukcesywnie dolewamy zimną żelatynę. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę ciastek i wykładamy przygotowaną masę.
Następnie układamy ponownie ciastka, lekko je dociskając. Wierzch polewamy czekoladą tworząc wzorki.
Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopty ciasta ciasta na święta ciasto bez pieczenia ciasto paryżanka ciasto w 10 minut masa śmietanowa śmietanka
Jadłam, to ciasto jest pyszne. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńPiękności 💞 a można serek mascarpone, albo do waniliowego śmietankę Fix??😊
OdpowiedzUsuńTak
UsuńTrzeba więcej biszkoptów dać niż jest w przepisiw
OdpowiedzUsuńOdpowiednia ilość na taką blaszkę
UsuńFajny ten krem z serkiem.
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić takie biszkopciki?
OdpowiedzUsuńW Biedronce
UsuńCiasto wygląda bardzo efektownie, na pewno też świetnie smakuje. Byłoby dobrym zamiennikiem tortu imieninowego, chociaz ten z kolei jest szczególnie wyczekiwany przez większość gości na każdym przyjęciu.
OdpowiedzUsuńCzy ciasto lepiej zrobić tego samego dnia czy wcześniej żeby biszkopty zmiękły?
OdpowiedzUsuńLepiej dzień wcześniej
UsuńMoje ulubione :)
OdpowiedzUsuń