Tak przygotowane jajka to tradycja w mojej rodzinie podczas Świąt Wielkanocnych. Jajka nadziewane w trzech smakach przygotowuje się ekspresowo. Wystarczy tylko kilka prostych składników. Jajka nadziewane to szybka i prosta przystawka, która sprawdzi się nie tylko na Święta, ale też na inne okazje. Zawsze ze stołu znikają jako pierwsze i każdy zachwyca się ich smakiem. A Wy jak podajecie jajka? Może nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne jajka? Polecam Wam to zestawienie, tak podane jajka na pewno ozdobią stół i zostaną zjedzone ze smakiem
Składniki:
- 9 ugotowanych jajek
- 90 g suszonych pomidorów
- pęczek drobnego szczypiorku
- 50 g szynki konserwowej
- 1 łyżeczka chrzanu ostrego
- 3 łyżeczki majonezu
Przygotowanie:
Jajka kroimy na połówki i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dzielimy po równo do 3 miseczek. Szynkę, szczypiorek i suszone pomidory drobno kroimy. Do każdej miseczki z żółtkami dodajemy po łyżeczce majonezu. Do pierwszej miseczki z żółtkami i majonezem dodajemy chrzan, rozgniatamy. Następnie dodajemy szynkę i mieszamy. Żółtka i majonez z drugiej miseczki rozgniatamy, dodajemy szczypiorek i mieszamy. W razie potrzeby, jeżeli pasta żółtkowo - szczypiorkowa jest za sucha dodajemy trochę majonezu. Następnie żółtka i majonez z trzeciej miseczki rozgniatamy, dodajemy suszone pomidory i ponownie mieszamy. Tak przygotowanymi pastami nadziewamy połówki białek i układamy je na półmisku.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
imprezowe przekąski jajka jajka faszerowane jajka na wielkanoc jajka nadziewane jajka nadziewane na 3 sposoby jajka z suszonymi pomidorami jajka z szynką przekąski przekąski na wielkanoc Wielkanoc
Super pomysł, apetycznie się prezentują.
OdpowiedzUsuńTakich dań nigdy za wiele. Na Wielkanoc będą idealne. :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepisy muszę go spróbować. Raz na jakiś czas i zawsze przy okazji Wielkanocy robie coś podobnego. Przygotowuje masę z jajek mieszam z majonezem i faszeruje puste połówki skorup po gotowanych jajkach. Następnie je zasmażam na patelni.
OdpowiedzUsuń