Kolejny przepis z tych szybkich, a że zbliżają się Święta Wielkanocne to mam dla Was przepis na ekspresową babkę. Do przygotowania babki nie potrzeba brudzić miksera, wystarczy przygotować składniki i zamieszać je szpatułką lub łyżką. Mi przygotowanie tej babki zajmuje zaledwie 10 minut, więc mogę ją przygotować zawsze kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Babka dodatkowo polana jest lukrem, ale znakomicie sprawdzi się cukier puder czy polewa czekoladowa. Musicie spróbować babki z tego przepisu bo jest naprawdę smaczna, nie da się jej zepsuć, a do tego przygotowuje się ją błyskawicznie. Zatem do dzieła... :)
Wymiary formy: 30x12 cm
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 8 łyżek oleju
- 2/3 szklanki mleka
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- około 1 szklanki cukru pudru (w zależności od ilości soku i pożądanej konsystencji lukru)
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy mokre składniki: olej, sok z cytryny, jajka i mleko. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę z cytryny. Do miski z suchymi składnikami wlewamy wymieszane mokre składniki. Całość mieszamy szpatułką do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wystawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną babkę studzimy. Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem na lukier. W zależności od ilość soku z cytryny i pożądanej konsystencji lukru cukru pudru może być potrzeba mniej lub więcej. Najlepiej mieszając stopniowo dosypywać cukier puder i kontrolować gęstość lukru.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
babka babka wielkanocna ciasta najłatwiejsza babka bez miksera Wielkanoc
Mam ochotę ugryźć monitor, jak na nią patrzę! W weekend zamierzam zrobić, tylko zastanawiam się, czy wyjdzie mi taka, jak na zdjęciu. :)
OdpowiedzUsuńWitam ja robiłam ta babkę i wyszła idealna pierwsza smaczna i wogole super a drugi raz robiłam i zakalec mi wyszedł nie wiem czemu i dziś też robię zobaczymy co z tego wyjdzie ale przepis super
UsuńPrzepisu nie polecam. Babka wyszła gumowa i twarda. Znam dużo lepsze przepisy na babkę cytrynową.
OdpowiedzUsuńNiestety ale babka bez użycia miksera nie będzie puszysta, aby taka była potrzeb dobrze ubić jajka z cukrem. Tutaj mieszamy wszystkie składniki łyżka więc ciasto wyjdzie raczej zbite niż puszyste 😉
Usuńrobiłam przed 2oma godzinami ;p mieszałam łyżką wyszła idealna także da sie jak sie potrafi:)
UsuńZgadzam się. Mi też wyszła taka ciężka. Chyba powinnam użyć miksera.
UsuńZrobilam ale z jogurtem zamiast mleka ze względu na chwilowy brak w lodówce, jest super! Ekspresowa, pyszna i mi wyszła mega puszysta a tylko zamieszalam suche składniki i potem dodałam mokre ;)
OdpowiedzUsuńP.s. a ciasto prawie podwoilo swoją objętość i taka wyrośnięta została
OdpowiedzUsuńChce zrobić ja tylko że w blaszce do babki z kominkiem i przy użyciu miksera mam nadzieję że wyjdzie
OdpowiedzUsuńMuszę sprawdzić Twój przepis. Nareszcie znalazłem coś idealnie na poziom moich umiejętności.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry i szybki przepis
OdpowiedzUsuńBez problemu babka pyszna i mokra ale nie ciężka.