Domowa pasta z fasoli, która może zstąpić tradycyjny smalec. Można ją przygotować z suchej fasoli, którą moczymy, a następnie gotujemy lub z fasoli z puszki. Ja zdecydowanie wolę wersję z gotowanej fasoli, ale zdarzyło mi się też sięgać po fasolę z puszki. Taki smalec z fasoli to zaskakujące i świetne smarowidło na kanapki, które może odmienić nie jedno śniadanie. Kiedy serwuję smarowidło to Tata powtarza, że woli tradycyjny smalec, ale chętnie sięga po kolejne kanapki z tą pastą. A Wy próbowaliście kiedyś takiego smalcu?
Składniki:
- 2 szklanki suchej fasoli piękny Jaś lub 3 puszki fasoli po 400 g
- 3 duże cebule
- 1 duże jabłko
- 2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do dużej szklanej miski wsypujemy fasolę i zalewamy zimną wodą, tak aby woda była kilka centymetrów nad fasolę. Moczymy ją około 10 godzin, dlatego polecam fasolę nastawić do namoczenia wieczorem i zostawić ją do rana. Następnie z napęczniałej fasoli odlewamy pozostałą wodę i przekładamy ją do garnka. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gdy fasola się zagotuje zmniejszamy ogień i powoli gotujemy ją pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania fasolę solimy. Fasolę na pastę najlepiej lekko rozgotować.
Ugotowaną fasolę odcedzamy (trochę wody odlewamy do szklanki i pozostawiamy, aby ją dolać kiedy pasta będzie za sucha). Gotową fasolę miażdżymy na papkę przy pomocy widelca. W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłko. Cebulę z jabłkiem dodajemy do fasoli i wsypujemy majeranek.
Ugotowaną fasolę odcedzamy (trochę wody odlewamy do szklanki i pozostawiamy, aby ją dolać kiedy pasta będzie za sucha). Gotową fasolę miażdżymy na papkę przy pomocy widelca. W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłko. Cebulę z jabłkiem dodajemy do fasoli i wsypujemy majeranek.
Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. W razie potrzeby, aby uzyskać pożądaną konsystencję smalcu dolewamy pozostawioną po ugotowaniu fasoli wodę.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
fasola pasta pasta kanapkowa pasta na kanapki pasta z fasoli przekąski smalec z fasoli smarowidło smarowidłodo chleba jak smalec śniadanie i kolacja
Takie smarowidło to aż chce się robić. Dzięki wielkie za przepis!
OdpowiedzUsuńPyszota 🙂
OdpowiedzUsuńZrobiłam „na próbę „ z fasoli puszkowej - obłęd ! Super! Polecam gorąco !
OdpowiedzUsuńTez robiłam już dawno i dla mnie i wnuczki wegeterianki super, lubię takie jedzonka
OdpowiedzUsuń