Ostatnio mieliśmy ochotę na tosty, ale w innej wersji niż te tradycyjne z opiekacza. Postanowiliśmy zrobić zapiekankę tostową, takiego big tosta. Zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko, więc jeśli chcecie zrobić coś, co nie zajmie Wam dużo czasu, to zapiekanka jest strzałem w 10. Nadaje się na syte, ciepłe śniadanie lub kolację, jak również sprawdzi się podana na obiad. Zapiekanka super kroi się po upieczeniu, ale trzeba pamiętać, aby kromki chleba z kolejnych warstw układać nad sobą. Zapiekanka tostowa super smakuje z ketchupem lub innym ulubionym sosem i na pewno skradnie serce każdemu komu ją padacie :)
Składniki:
- opakowanie chleba tostowego
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 250 g tartego sera żółtego
- 150 g tartego sera mozzarella
- 330 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- około 200 g szynki konserwowej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pieczarki z cebulą. Doprawimy solą i pieprzem do smaku. Ser żółty mieszamy z mozzarellą. 2 - 3 garście sera odkładamy do posypania wierzchu zapiekanki. Sery mieszamy ze śmietaną i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy kromki chleba i smarujemy sosem serowo - śmietanowym.
Następnie układamy plasterki szynki i wykładamy połowę pieczarek.
Ponownie smarujemy sosem serowo - śmietanowym i układamy kromki chleba tostowego. Następnie powtarzamy czynność - smarujemy sosem, układamy szynkę, dajemy resztę pieczarek i znowu smarujemy sosem. Układamy kolejną warstwę chleba tostowego i posypujemy pozostawionym serem.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 25 minut.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chleb tostowy obiad tosty zapiekanka tostowa zapiekanka z chleba tostowego zapiekanki
Chleb tostowy, szynka konserwowa ? Fuj ! Reszta pycha !
OdpowiedzUsuńchleb tostowy możesz zamienić na zwykły, a szynkę możesz użyć ulubioną :)
Usuń