Bardzo stary przepis z notesu Babci na liście kapusty w cieście. Na pewno nie jedna osoba zna ten przepis, a kto jeszcze go nie próbował to musi koniecznie zrobić. Zawsze kiedy pojawi się młoda kapusta lub mam nadmiar kapusty pozostałej po robieniu gołąbków to wykorzystuję ten przepis. Świetnie sprawdzają się liście duże, małe, z dziurą, czy takie z którymi nie wiemy co zrobić. Kapusta w cieście to proste danie, które z pewnością posmakuje każdemu bez wyjątku. Robi się je błyskawicznie i nie trzeba szukać wymyślnych składników. Wystarczy kapusta i kilka składników, które zazwyczaj mamy w domu. To naprawdę pyszne danie, które warto spróbować!
Składniki:
- obgotowane liście kapusty
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- ostra papryka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do miski dajemy majonez, jajka, mąkę, szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawimy ostrą papryką, pieprzem i solą. Całość mieszamy do połączenia składników. Powinno wyjść gęste ciasto, które będzie się swobodnie trzymało liści kapusty, nie będzie spływało. Z obgotowanych i przestygniętych liści odcinamy grube żyły. Liście składamy i panierujemy w cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Usmażone odsączmy na ręczniku papierowym.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta w cieście liście kapusty w cieście młoda kapusta młoda kapusta w cieście obiad placki z młodej kapusty